Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi kedjar fast oss om de tar ner skylten"

/
  • Viktig skylt. Skylten på taket för biografmuseet syns bra från riksvägen och har starkt bidragit till att antalet besökare tredubblats, säger Håkan Gustáv, ordförande i styrelsen för Folkets hus i Säter.
  • Gillas ej. Skylten på taket för Biografmuseet i Säter gillas inte av miljö-och byggnadsnämnden i Säter.
  • Fel placerad. Skylten till Biografmuseet är fel placerad, anser miljö-och byggnadsnämnden i Säter.

Annons

Nämnden beslöt att återremittera frågan för fortsatt handläggning.

För tre år sedan stod första striden om skylten. Förra landshövdingen Ingrid Dahlberg såg till att Folkets hus fick ett bidrag på 50 000 kronor till en skylt för Biografmuseet. Skylten gjordes i Falun och sattes upp på taket på gamla yxfabriken där museet finns.

Folkets hus begärde aldrig något bygglov, utan inkom i efterhand med ansökan om bygglov för skylten. Den 15 december 2004 avslog nämnden föreningens begäran och skylten skulle plockas ner senast 31 maj 2005.

Miljö-och byggnadsnämndens beslut överklagades av Folkets hus. Den 31 mars 2005 upphävde länsstyrelsen nämndens beslut.

Den 20 april 2005 gav miljö-och byggnadsnämnden ett tillfälligt bygglov för skylten under tre år.

Folkets hus har begärt permanent bygglov för skylten, men där blev det stopp.

Nämnden anser att skylten inte är förenlig med skyltprogrammet för Säter. Enligt det bör takskyltar ovan nock undvikas i det aktuella området. Skylten är heller inte förenlig med plan-och bygglagen, som anger att en skylt ska placeras och utformas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads-och landskapsbilden och till natur-och kulturvärden på platsen.

När frågan behandlades i nämnden anmälde tre ledamöter, Ulla Hjorth (s), Arto Viitanen (s) och Ove Riggers (kd) jäv.

Beslutande vid mötet var Lotta Bergstrand (fp), ordförande, samt Sven Frejd (c), Ingemar Nygren (mp) och Mia Andersson (mp).

Förutom att få ha kvar skylten på taket hade Folkets hus begär att få flytta en väggskylt till ingången till gården vid museet.

- Men inte ens det får vi göra, säger Håkan Gustáv.

Han förklarar att besökarna till museet tredubblats och just takskylten har starkt bidragit till att föbipasserande på riksvägen upptäcker museet och stannar och besöker museet.

Han förklarar att Folkets hus lyckats få Håkan Öster, teknisk direktör på Sveriges Television, som ordinarie ledamot i styrelsen och Björn Kellner, chef på Teknisk planering i Sveriges Television, som ersättare i styrelsen.

En av de första frågor som de ställde var hur kommunen ställer upp på verksamheten.

- Visst ställer kommunen upp, svarade jag. Men vad ska de tro om de får veta vad miljö-och byggnadsnämnden beslutet om museets skylt, säger Håkan Gustáv.

Mer läsning

Annons