Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vår största investering någonsin"

/
  • Malin Hedlund, vd på Säters Snickerifabrik, gläds åt den nya maskinen som företaget har investerat tre miljoner kronor i och som väntas vara på plats i slutet av mars.
  • Här ska den nya maskinen stå.
  • Säters Snickerifabrik har 16 anställda, bland dem operatören Markus Orr. Fabriken jobbar i första hand med att behålla personalen men hoppas att kunna nyanställa om produktionen ökar framöver.

Säters Snickerifabrik storsatsar genom att köpa in en ny maskin för tre miljoner kronor. Förhoppningen är att detta ska generera en ökad produktion och på sikt eventuellt även nyanställningar.
– Det här blir jättespännande, säger vd:n Malin Hedlund.

Annons

Den nya maskinen är en fräs som bland annat kan såga till lås och skåpsnickerier. Maskinen har beställts från Italien och väntas vara på plats i slutet av mars.

– Sedan kommer det att ta åtta arbetsdagar att montera ihop den. Vi har haft planer på att investera i en ny maskin i snart ett år och det kommer att ta sex månader från det att vi beställde den tills dess att den kommer fram, säger Malin Hedlund.

Själva maskinen kostar 2,3 miljoner kronor och sedan tillkommer kostnader för ombyggnation av lokalerna samt utbildning av personalen.

– Så sammanlagt kommer detta att kosta oss tre miljoner kronor. Det här är vår enskilt största investering någonsin och det ska bli jättespännande med den nya maskinen, säger Malin Hedlund.

Hon ser många fördelar med investeringen.

– Vi jobbar mycket med tillverkning av säkerhetsdörrar, som väger upp till 150 kilo. Det innebär många tunga klyft för våra anställda. Maskinen kommer att ordna lyften på egen hand. Jag tycker därför att arbetsmiljön är den viktigaste aspekten i investeringen, säger Malin Hedlund.

Förhoppningen är att investeringen ska öka produktionen av dörrar.

– Den nya maskinen gör att vi blir än mer konkurrenskraftiga. I första hand jobbar vi för att behålla vår personal. Det är duktiga killar och tjejer som är svårt att få tag i. Men vi vill gärna utöka personalstyrkan längre fram. Vi för samtal med ett par aktörer om ett samarbete som skulle innebära att vi ska göra ytterligare 200 dörrar per år och då kommer vi att behöva nyanställa, säger Malin Hedlund.

Under ombyggnationen gjorde de anställda en intressant upptäckt som kan föranleda ett oväntat jubileum nästa år.

– Vi hittade en tidning från 1917 under golvet. Där hittade vi även ett köpekontrakt från 1913 där AB Säters Snickerifabrik står som köpare. Vi har funnits sedan 1944 och ägaren Tommy Andersson är tredje generationen som driver fabriken, men om det fanns ett företag som hette Säters Snickerifabrik och som köpte lokalen redan 1913 så lär vi ju fira 100-årsjubileum nästa år. Kommunen håller på att hjälpa oss att tyda kontraktet. Det blir spännande om vi får chansen att komplettera historien lite, säger Malin Hedlund.

Mer läsning

Annons