Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valde musiken före fysiken

/
  • Skådis. Bengt Erlandsson behövde inte flytta till Stockholm för att jobba som artist. Han har Falun och Hedemora som två utgångspunkter.
  • Leva. Livet handla om att leva nu och inte vänta på livet efter detta, säger Bengt Erlandsson, musiker och skådespelare.
  • Blås. Han avbröt forskandet inom fysiken och valde saxofonen och scenen. Bengt Erlandsson, 41 år, har många järn i elden denna vår.

Annons

Han har kallat sig för världsförbättrare men har insett att målet är honom övermäktigt. Han är inget för slagordspolitik men blundar inte för orättvisor.

- Jag kan förmedla många olika budskap till andra människor som artist. Det gäller både teater och musik, säger Bengt.

Just nu är han aktuell med stycket Livets Mitt, något han skrivit den mesta musiken till ihop med Christer Malmgren. I morgon torsdag framträder han i Vika församlingshem.

Han är född i Sala men räknar sig numera som Falubo.

-Jag trodde att jag skulle vara tvungen att flytta till Stockholm för att få jobb som artist. Men det går alldeles utmärkt att bo och jobba i Dalarna, säger Bengt.

Han bor till och från hos särbon, skådespelaren och språkläraren Cecilia Bergkvist, i en röd liten stuga utanför Hedemora.

Vi träffar Bengt på Wienerkondis i Säter. Han är imponerad av "Winan" och Säters trästad och tycker att det kunde göras mer reklam för den anrika trästaden. Han kommer närmast från Västerås där en premiär väntar på en barnteater som han gör tillsammans med en före detta musikkollega från Bröderna Slut.

Vägen från att forska i fysik till artist kan tyckas vara lång. Men han ser vissa likheter med det akademiska arbetet och skapandet som artist - friheten. Han kommer från en kristen familj men har omvärderat det kristna budskapet om ett liv efter detta.

- Jag tror inte på att man ska leva och se fram emot ett liv efter detta. Livet är alltför viktigt och ska levas här och nu, säger Bengt.

Det går inte att ta miste på att Bengt har hittat sin grej i livet - att skapa. Han har bredd och ett imponerande mänskligt djup och ger ett grundmurat intryck av ett seriöst tänkande människa. Man blir glad av att prata med Bengt.

Mer läsning

Annons