Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traditionen med julgransplundring tillbaka i Säterdalen

/
  • Magdalena Nilsson och Therese Jungermann från Säters scoutkår tar täten när ringlekarna drar i gång.
  • Grodor har varken öron eller svans, grisar ha båda delarna, vilket illustreras tydligt i Små Grodorna alternativt Små grisarna.
  • Säterdalsvargen är mjuk och go, många vill krama och känna.
  • Både Tomten och Säterdalsvargen var hett efterlängtade av alla barnen och välkomnades med kramar.
  • Gabriel Thelin Westlund är en riktig turkille. Under söndagens julfest i Säterdalen tog han ett av två förstapris, en jättenalle. I somras vann han en jättetiger på ett lotteri på Parken Zoo.
  • Det kräver en del koncentration att få ned en penna som sitter fast i ett snöre på ryggen i en flaska -  det var en av lekarna barnen fick delta i väntan på Tomtens besök.
  • Ät ett Mariekex och vissla sedan - det är lättare sagt än gjort.
  • Säterdalsvargen är mjuk och go, många vill krama och känna.
  • Tomten delade ut godsipåsar till alla barnen, vilket förundrade en del eftersom det inte ens var lördag.

En tidigare avsomnad tradition har väckts till liv igen. I går arrangerades den första julgransplundringen på över 20 år i Säterdalen.
– Det här gör vi igen nästa år, säger Thomas Jansson belåtet och hoppas att de 150 godispåsar han förberett ska räcka till.

Annons

Festligheterna inleddes med barnteater, Önskemaskinen med Professor Agaton och hunden Truls. Därefter tog Säters Scoutkår över programmet med ringlekar, lotteri och fiskdamm. När ringlekarna börjar tar Magdalena Nilsson och Therese Jungermann täten och dansar runt i Rotundans alla utrymmen och uppmanar barn och föräldrar att haka på. Snart har de en lång ringlande orm av barn och vuxna efter sig.

Vid lotteritombolan är det kö i pausen, många hoppas på tur, det är många fina nallebjörnar som står på spel. Och Fru Fortuna tycks ha ett extra gott öga till åttaårige Gabriel Thelin Westlund, han vinner en av de två förstapriserna, en nalle nästan lika stor som han själv.

– I somras vann jag första priset, en stor tiger, på Parken Zoo, berättar han förnöjt. Den här får ligga bredvid den - på golvet.

Lillebror William, sex år, är nöjd han också, han har tagit hem ett tredjepris, och lillasyster Amela fyra år, tar det säkra före det osäkra, hon går på vinst varje gång, fiskdammen, och får en liten tiger.

Familjen kommer bor i Avesta, men mamma Therese Strömberg kommer ursprungligen från Säter.

– Jag var här på julfesterna när jag var liten, berättar hon.

I väntan på Tomten blir det lekar på scenen, äta upp ett kolasnöre så snabbt som möjligt med händerna på ryggen, äta Mariekex och sedan vissla och få ned en penna fastknuten i ett snöre på ryggen, i en flaska. När Tomten sedan äntligen kommer har han sällskap av Säterdalsvargen, och båda välkomnas med kramar, särskilt vargen blir populär, mjuk och go som han är. Sedan är det dags för festdeltagarna att åka hem, trötta men nöjda och med godispåsen de fick av Tomten i ett säkert grepp.

Mer läsning

Annons