Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgårdsmässa lockade besökare från hela Sverige

/
  • Innovation. Jörgen Pihlblad från Rättvik har tagit patent på en koppling för plaströr. På ett enkelt sätt går det att montera ställningar för jordgubbsskydd eller göra ett litet växthus som kläs med fiberduk. – Jag kom på det för 20 år sedan när en granne försökte näta in sitt körsbärsträd, berättar han.
  • Nöjd mässgeneral. Marie Olausson hoppas att trädgårdsmässan blir etablerad i Säter för hon tycker att Säterdalen är en idealisk mässarena.
  • Strålande sol. Vädret kunde ingen klaga på när Trädgård Mitt 2007 startade på lördagsmorgonen.
  • Premiär för mässa. Omkring 1 500 personer besökte trädgårdsmässan den första dagen. Några hade åkt ända från Umeå och Skåne visade det sig när arrangörerna gick runt och intervjuade besökare.

Annons

Det är första gången som mässgeneralen Marie Olausson arrangerar trädgårdsmässa så här långt söderut. Hon är förväntansfull för hon tycker att Säterdalen är en idealisk mässarena.

- Jag har gjort det här i Umeå i fem år, men det är verkligen jättevackert här, perfekt för en utflykt med hela familjen, säger hon.

Det var medarrangören Maria Lindhgren som ville att hon skulle titta på Säterdalen.

- Maria är grafiker och gör hemsidan åt Trädgård Norr, som också är en tidning. Men dessutom arbetar hon med marknadsföringen av Säterdalen, berättar Marie Olausson medan hon går runt och hälsar utställarna god morgon.

De flesta kom på fredagskvällen och nu är det bara minuter kvar innan mässan som fått namnet Trädgård Mitt, ska öppna.

Någon har ställt en vagn på gräsmattan. Den måste flyttas för enligt avtalet med Säters kommun ska inga bilar eller kärror stå i gräset.

En annan har problem med att det inte finns någon el på platsen. Egentligen ska sådant bokas innan, men kanske det går att lösa i alla fall.

På måndag ska Säterdalen besiktas. Då gäller det att allt är i ordning. En firma som lagt ut en stengång på gräset framför gamla teaterscenen, lovar att återställa allt om det blir problem.

Marie Olausson ger sin tillåtelse och stengången får ligga kvar.

En av utställarna är upprörd över att han fått oväntad konkurrens.

- Hade jag vetat att en till skulle sälja flugsmällor, hade jag inte kommit, säger han.

Marie Olausson lovar att hon ska undersöka saken. Dessutom tycks det vara en vedleverans som inte har kommit.

I ståndet hos Södra Dalarnas trädgårdsförening blommar det ordentligt.

- Horndals blommor är med och det är en av våra medlemmar, vi har hunnit bli ungefär 250 stycken sedan vi bildades 2005, berättar Janne Kvisth.

Ett passande efternamn på en trädgårdsmänniska.

- Och det stavas med ett högfärds-h på slutet, fint ska det va, säger han.

Trädgårdsföreningen brukar arrangera resor och studiecirklar och ger ut en egen tidning. Under helgen är det halva priset på medlemskapet.

Nu har de morgontidiga besökarna börjat leta sig ner till Säterdalen. Marie Olausson vågar inte räkna med hur många som ska komma. Men hon hoppas på omkring 6 000 personer under lördagen och söndagen.

Det har annonserats flitigt även i trakterna kring Västerås och Uppsala. Så pass långväga gäster är nog inte på plats redan klockan nio på morgonen.

- Vi har öppet till sex på lördagskvällen och till fyra på söndagen, jag är glad över möjligheten att vara här så jag hoppas vi kan ha fler mässor, säger Marie Olausson.

Mer läsning

Annons