Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tokig i Säter" - landets bästa slogan

/

Säters kommunslogan "Jag är tokig i Säter" har utsetts till bäst i hela landet. Detta offentliggjordes i och med releasefesten för "Var femte invånare är en häst" – en bok om just kommunslogans.
– Jag tycker att den är humoristisk, med glimten i ögat, säger David Rune, en av författarna.

Annons

För fyra år sedan införde Säters kommun sin slogan "Jag är tokig i Säter", som möttes av blandade reaktioner. Nu har den utsetts till landets bästa kommunslogan. Detta skedde i samband med att författarna David Rune, Svante Ekberg och Daniel Kouthoofd skrev boken "Var femte invånare är en häst".

– När vi presenterade boken för förlaget tyckte det att vi måste utlysa en tävling för att utse den bästa kommunsloganen. Vi valde ut en slogan från varje landskap som vi tyckte stack ut lite. Sedan kunde man rösta på förlaget Karthagos hemsida, berättar David Rune.

Och när omröstningen avslutats stod det alltså klart att Säter fått flest röster, med nästan 30 procent av rösterna.

– Jag tycker att Säters slogan är väldigt humoristisk med glimten i ögat. Man vänder lite på begreppen med den här sloganen. Men jag har förstått att det har varit lite rabalder kring den, säger David Rune.

Har du någon favoritslogan?

– Min favorit är en slogan som aldrig blev av. Flens kommun ville införa "Flen – Glassens stad" eftersom det fanns planer på att bygga ett område som skulle hette Glassbyn. De ville bland annat dela ut glassar på alla tåg som gick till Flen. Jag gillar sådana saker, som blir så absurda, säger David Rune.

I boken finns ett stort lexikon över alla officiella och inofficiella slogans som författarna har snappat upp.

– Många slogans existerar bara i folkmun. Vi har hittat 267 kommuner och orter som har haft en officiell slogan, men i vårt lexikon finns det omkring 475 slogans med. Sedan har vi fördjupat oss i mellan 80 och 90 stycken. Till dem skriver vi en fördjupande text om sloganens uppkomst, berättar David Rune, som har svårt att placera boken i speciell genre.

– Någon kallade den för "toalettlitteratur", vilket det kanske är. Men jag hoppas att den kan anses som en god satir, säger han.

Fotnot: Bokens titel är hämtad från den hästrika kommunen Vallentunas slogan.

Mer läsning

Annons