Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timmerman invigde fabriken

/
  • Knuttimmer. Daniel Lindblom, Richard Bergeå, Lennart Magnusson och Kalle Vestergren pratar timringsteknik vid Richards påbörjade timmerhus.
  • Sin egen kung. Kungen kunde inte komma så Roger Bergeå ombesörjer själv att timmerbacken, som döps till Bergeå backe, invigs på vederbörligt sätt.

Annons

Mentalvårdaren Roger Bergeå har alltid snickrat till husbehov. Mer än så har det aldrig blivit, men förra hösten fick han chansen att börja en utbildning till timmerman på Sjöviks folkhögskola.

- Det var min son som skulle gå kursen, men han fick förhinder så då hoppade jag på den istället, berättar han.

Kursen pågår under ett år med möjlighet att fortsätta ytterligare ett år. Deltagarna får lära sig att bygga knuttimrade hus av så kallat naturtimmer som inte har behandlats med maskiner.

Kursen har gett honom blodad tand. Tillsammans med sonen Richard har han startat ett företag som både ska renovera och bygga nytt. “Verkstaden" ligger på behagligt promenadavstånd från hemmet på bästa tänkbara ställe - ute i skogen där råmaterialet växer så det knakar.

Dagen till ära har han bjudit in de andra kursdeltagarna samt lärarna Björn Frost och Lennart Magnusson för att bevittna invigningen av timmerbacken. Den manliga dominansen på kursen är förkrossande, av 14 deltagare är bara en kvinna. Men det finns ingen anledning för kvinnor att sky timmermannayrket menar Roger.

- Det är inte alls särskilt tungt, det handlar mer om teknik, säger han och jämför med kvinnodominansen inom vården där man verkligen tvingas göra tunga lyft.

Att klippa band gör sig inte riktigt i timmermannakretsar. Istället sågar Roger en blågulmålad timmerstock mitt i tu.

- Kollegorna på Säters sjukhus tycker att jag är tokig som börjar en yrkesutbildning vid min ålder, säger Roger Bergeå och skrattar.

Mer läsning

Annons