Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"System jag arbetar i är sjukare än patienterna"

/

Annons

Monica Brun drev tidigare en fråga om sin lön till Jämo, utan framgång.

"De som får verkligheten med patienterna att fungera är de som är närvarande och har tid med patienterna emedan det som premieras lönemässigt är de som är högutbildade och intellektuellt orienterade men mer frånvarande vad det gäller patienttid.

Detta blir för mig tydligt i och med det JÄMO-ärende jag drev och inte kunde driva vidare eftersom Landstinget Dalarna numer sätter lön utifrån marknaden. Det går inte att bevisa att en faktor som kön tillhör marknadskrafterna.

Så det arbete jag utför med minst lika goda resultat som min premierade kollega i Falun faller på grund av marknaden, i det här fallet Landstinget Dalarnas värdering av hans arbete och mitt. Jag har under många år försökt få upp min lön men inte lyckats alls i samma utsträckning", skriver hon.

Monica Brun är även bekymrad synsättet på hur patienterna ska behandlas.

"Den pedagogiska hjälp många behöver i sitt liv står tillbaka för det medicinska, kontrollerande perspektivet."

I brevet kritiserar hon läkarnas roll och de konsekvenser deras frånvara får.

"Det jag inte heller klarar av i detta sjuka system är läkarnas roll som har maktmandat med socialstyrelsens goda minne att göra ett helt system förlamat vid dess bortavaro. De kan på kort tid extraknäcka för dyra skattepengar emedan de som dagligen ser till att verksamheten inte faller går med betydligt mindre lön, och betydligt mer verkligt ansvar. Övriga yrkesgrupper kompenserar för läkarnas bortavaro i ett system som grundar sig på psykiaterkunskap och psykiaternärvaro."

Monica Brun har arbetat inom psykiatrin i 16 år.

Mer läsning

Annons