Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Swedbank vill slopa kontanthantering

/
  • Swedbank i Säter vill slopa kontanthanteringen och i stället ägna mer tid åt kunderna.
  • Stig Wikblad, handlare på ICA Supermarket i Säter, är en av handlarna som kommer att påverkas av Swedbanks planerade förändring.

Swedbank i Säter planerar att sluta hantera kontanter. Planen är att detta ska införas under första halvåret i år.
– Huvudskälet är att vi vill prioritera de tjänster som är viktigast för våra kunder, säger Maria Leidevall, ansvarig för Swedbanks kontor i Säter.

Annons

Inom kort kan det bli stopp för kontanthantering på Swedbank i Säter. Banken planerar att ta bort detta, till förmån för andra tjänster.

– Vi befinner oss ännu i planeringsstadiet av detta. Vi håller på att prata med våra kunder och se hur mycket problem detta skulle kunna ställa till för dem. Men när det står klart för dem att det enbart är insättning och uttag av kontanter som det gäller så är alla positiva. Kunderna kommer att få hjälp med att exempelvis betala räkningar över disk, precis som vanligt, säger Maria Leidevall.

Hon ger flera exempel på de skäl som banken har för att göra denna förändring.

– Huvudskälet är att vi vill prioritera de tjänster som är viktigast för våra kunder. I våra kundundersökningar ser vi att det finns tjänster som är betydligt viktigare för kunderna än att kunna sätta in och ta ut pengar över disk. Kunderna vill att vi ska ägna mer tid åt dem och då vill inte vi lägga tid på att räkna kontanter, utan i stället lägga den tiden på att hjälpa kunderna med de tjänster de anser är viktigast, säger Maria Leidevall.

Hon betonar dock att det kommer att gå att göra kontanta insättningar och uttag ändå, dock inte över disk.

– Om man exempelvis har sålt sin bil och fått en större summa kontanter så går det alldeles utmärkt att använda serviceboxen till att göra en insättning. Och vi visar gärna kunderna som vill ta ut pengar hur de använder bankomaten här utanför, säger Maria Leidevall.

Andra aspekter är arbetsmiljön, miljön och kostnaderna.

– Swedbank i Säter har ju tidigare utsatts för rån och det är inte en acceptabel arbetsmiljö att våra medarbetare ska riskera att utsättas för det, säger Maria Leidevall.

Det är dock inte bara i Säter, och inte bara inom Swedbank, som dessa förändringar diskuteras.

– Nej, det pratas en del om detta över hela landet, även inom andra banker. Vi vill verka för att kontanterna minskar i samhället totalt så de lösningar vi förordar är bland annat att man betalar med sitt kort i butiken, då minskar även rånrisken där. Men för de tillfällen man ändå vill ha kontanter så finns vår uttagsautomat, säger Maria Leidevall.

Tidningen har pratat med Stig Wikblad, handlare på ICA Supermarket i Säter, en av handlarna som påverkas av Swedbanks planerade förändring.

– Detta kommer helt klart att ge konsekvenser för vår verksamhet. Vi kommer att få fatta ett par nya beslut, säger han.

Mer läsning

Annons