Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömlöst på vårdcentralen

/
  • Verksamhetschefen Karin Andersson fick förlita sig till stearinljus för att se något under strömavbrottet.
  • I receptionen tog Birgitta Haglund emot, i skenet av tända ljus.
  • Utifrån såg vårdcentralen ut att vara stängd. Riktigt så illa var det dock inte, men strömavbrottet ställde till det för vårdcentralen under måndagen.

– Vi har ingen ström, så du får komma tillbaka i morgon.
Det var beskedet för många patienter som besökte Vårdcentral Säter på måndagen.
– Vi kan ju inte undersöka patienterna om vi inte har något ljus, säger verksamhetschefen Karin Andersson.

Annons

Ett stort strömavbrott gjorde att allt inte var som vanligt på Vårdcentral Säter på det nya årets första vardagsförmiddag. Utifrån såg vårdcentralen nästan stängd ut. Men dörren gick att öppna och inne i receptionen tog Birgitta Haglund emot, i skenet av ett par stearinljus och ljuslyktor.

Flera patienter fick beskedet att vårdcentralen inte kunde ta emot dem under måndagen på grund av strömavbrottet.

– Det är det sämsta, att vi måste neka patienterna att komma hit. Vi försöker nå de patienter som har bokat tid och i stället ge dem råd per telefon, om det går. Annars är den dyraste konsekvensen av detta att kylarna och frysarna inte fungerar. Vi har mycket vaccin för många tusen kronor som håller på att gå åt pipan, säger Karin Andersson.

Vårdcentralen försökte dock använda dagsljuset så gott det gick.

– Ja, mitt på dagen så bör vi kunna utföra enklare undersökningar, då solljuset skiner in. Men det blir ju mörkt fort under eftermiddagen. Vi har dock ett reservaggregat som gör att datorerna fungerar och att det finns ledsyn i korridorerna, säger Karin Andersson.

Larmet om strömavbrottet kom redan under söndagskvällen.

– När vi kom i morse var det becksvart här och det såg ut som att hela sjukhusområdet var drabbat. Men jag har hört att de har fått i gång strömmen på andra ställen på området nu. Vi får se hur länge det dröjer för oss, säger Karin Andersson.

Mer läsning

Annons