Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprickor i bropelarna åtgärdas

/

Annons

Alla broar undersöks vart sjätte år av Vägverket. Dykare skickas ned under vattnet för att se över konstruktionen ända ned till botten. Den här gången hittade dykarna sprickor i alla tre betongpelarna i bron över Dalälven i Fäggeby. Det var när gjutformen avlägsnades som sprickorna upptäcktes av dykarna.

- Troligtvis har sprickorna uppkommit redan vid gjutningen, då betongen fortfarande var varm och sedan blev avkyld för snabbt, berättar projektledaren för renoveringsarbetet Håkan Forslund.

Eftersom bropelarna börjar på sju till åtta meters djup och Dalälven är mycket ström är renoveringsarbetet komplicerat. I början var det oklart vilken metod som skulle användas.

- Alternativen var att fylla upp sprickorna eller förstärka pelarna, men vi tog beslutet att göra pågjutningar på de tre existerande pelarna, säger Håkan Forslund.

Förbipasserande bilister har under de senaste veckorna mötts av långa rostiga balkar som stickor upp ur vattnet intill bron. Balkarna är del av en tät låda under vattnet, som används till materialet till pågjutningen av betongpelarna. En pelare kommer att renoveras åt gången och arbetet beräknas pågå fram till hösten år 2008.

Mer läsning

Annons