Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skönvik är Säters viktigaste stadsdel"

/
  • Arrangörerna ser fram emot 100-årsjubileet för Säters sjukhus. Från vänster: Rolf Eriksson, IFS, Kickan Fält, RSMH, Marie Lennestig, Mentalvårdsmuseet, Tom Fellman, Rättspsykiatriska kliniken, Karin Hästö, kultursekreterare, Gerd Wichmann, Sjukhuskyrkan, Per Söderberg, Allmänpsykiatriska kliniken Falun-Säter och Lennart Berglund, Dagon-Skönvik.
  • Ett par av Elsa Grünewalds teckningar som kommer att ställas ut på Mentalvårdsmuseet i sommar.
  • Lennart Berglund, Per Söderberg, Tom Fellman, Rolf Eriksson, Kickan Fält och Karin Hästö presenterar programmet för jubileumsåret.

I januari 1912 invigdes Säters Hospital. Sjukhuset har satt Säter på kartan och har påverkat staden under dessa 100 år. Under 2012 kommer jubileet att uppmärksammas på flera sätt.
– Invigningen av Jubileumsåret sker 4 februari, berättar kultursekreteraren Karin Hästö.

Annons

Säters Hospital, Sinnessjukhuset, Mentalsjukhuset, Den hvita staden. Sjukhuset i Säter har haft många namn under årens lopp. I januari 1912, alltså för exakt 100 år sedan, invigdes hospitalet som direkt blev hem till drygt 800 patienter. Säter som stad hade vid den här tiden omkring 1 000 invånare.

– Under en kort period bodde det fler människor på sjukhuset än i hela Säter. Hälften av patienterna kom från andra hospital och den andra hälften direkt hemifrån. En undersökning visade att det bodde flest sinnessjuka människor i skogslänen, alltså Dalarna med angränsande län, berättar Marie Lennestig, föreståndare för Mentalvårdsmuseet.

Rent utseendemässigt är det dock inte mycket som är sig likt.

– Det är en gata med hus, samt Fasta Paviljongen och en snickeribyggnad som finns kvar, säger Marie Lennestig.

Givetvis kommer 100-årsjubileet att uppmärksammas ordentligt under året.

– Säter har präglats av sjukhuset som längre var en av de allra största arbetsplatserna. Dessutom expanderade sjukhuset på 1960- och 70-talet när andra arbetsplatser skar ner på anställda. Alla i Säter har någon anknytning till sjukhuset och det är med stor stolthet vi genomför jubileumsåret där vi ska lyfta fram patienterna och historiken, säger Karin Hästö.

Den 4 februari sker det stora invigningen av jubileumsåret. Invigningstalare är landstingsrådet Inga-Lill Persson och Säters kommunalråd Abbe Ronsten. Ann-Britt Grünewald är värdinna för invigningen som även innehåller underhållning av Borganäskören samt ett "tyst" fyrverkeri över Ljustern.

Lennart Berglund, fastighetchef hos Dagon, som äger merparten av fastigheterna på Skönvik, hoppas att det kommer många besökare till invigningen.

– Vi har bjudit in många personer som har anknytning till sjukhuset. Det kommer att bli många intressanta berättelser och anekdoter. Vi ses Skönvik som Säters viktigaste stadsdel, säger han.

Jubileumsåret startar alltså i februari och det kommer att dyka upp flera jubileumspunkter under året. Den 14 februari bjuder IFS Dalarna och RSMH Dalarna bjuder in till konferens på Folkets Hus med rubriken "Från tvångströja till öppen attityd". På Mentalvårdsmuseet kommer Elsa Grünewalds teckningar att ställas ut, mellan maj och september och den stora sommarutställningen i Kulturhörnan på Säters bibliotek kommer att utgöras av bilder från Säters Hospitals 100 år.

Mer läsning

Annons