Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogskväll på temat gallring

/
  • Användning. Torbjörn Fransson visar hur relaskopet används för att räkna grundytor i skogsbestånden.  Foto: Roland Berg
  • Diskussion. Torbjörn Fransson, i mitten på bilden, ledde Mellanskogs skogsvandring i skogen söder om sjön Ljustern.  Foto: Roland Berg
  • Uppskattar. Vad gör de i skogen? Jo, Gunnar Östlund, till höger, och Rolf Johansson, till vänster på bilden, använder relaskop för att räkna grundytor i ett skogsbestånd när Mellanskog bjöd in till en skogsvandring på temat gallring.  Foto: Roland Berg

Annons

Svaret på frågan var förstås att gallring är viktig för att skapa tillväxt i skogen och få de finaste träden kvar till den dag det är dags för slutavverkning.

Deltagarna utrustades med ett enkelt syftningsinstrument, ett relaskop, som används för räkna grundytor, ett mått på hur tätt beståndet är. Det räknades grundytor i flera olika bestånd, både redan gallrad skog och tät ogallrad skog.

Med hjälp av de värden som man fick fram gick det sedan att i tabeller läsa ut hur mycket som bör gallras.

Det diskuterades förstås om både redan utförda gallringar och vad som bör göras i de olika bestånden.

Den största diskussion kom vid avslutningen av kvällen i ett konfliktbestånd, ett bestånd med både gran och björk och där det är aktuellt att göra en klippning, att få ut bränsle ur ett bestånd med eftersatt röjning. Här finns fina björkar och det diskuterades kring om kanske björkarna borde sparas i stället för gran.

Klippningen ska ske i vinter, berättade Torbjörn Fransson och från deltagare kom synpunkter på att det skulle vara intressant att återvända hit om ett år och titta hur det blev.

Den flesta av de skiften som man tittade på ägs av Säters kommun. Det vara bara ett annat skifte som man tittade på och det gällde ett område med mycket lövinslag och i behov av röjning.

Mer läsning

Annons