Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skedviprofiler skildras

/

Flitige filmaren Roland Engvall är nu klar med ytterligare tre dokumentärfilmer, alla med Skedvianknytning.
Forsbo kvarn, Sven Forsner och Rut "Snurran" Johansson presenteras på tre DVD-filmerna.

Annons

Rut "Snurran" Johansson är musiklivets grand old lady i Stora Skedvi. Hon föddes på Mårsgården som ett sladdbarn 1930. Hon började spela orgel som sexåring och började tidigt spela på olika tillställningar.

Hon har varit kantor, musiklärare, ledare för Ceciliakören, barnkören och Orionkören för att nämna några engagemang.

Sven Forsner är född i Källberget i Stora Skedvi och han tog över fädernegården 1974; där har han bott hela livet. Som 15-åring började han på Pingbo såg. Men livet som sågverksarbetare var inget för Sven som blev torpare hemma på gården med en areal på omkring tre hektar. Han brukar sin jord med gamla med välvårdade redskap, som sedan länge rationaliserats bort i dagens effektiva storjordbruk. Hans stora teknikintresse lyser igenom och tittarna får även ta del av hans intresse för tåg i allmänhet och modelljärnvägen i synnerhet.

Stocksbro kvarn har drivits av släkten Åberg i fyra generationer, men nu ska den säljas. 1892 köpte Erik Gustav andelarna till kvarnen från mjölnaren Erikssons dödsbo. I filmen berättar och visar nuvarande ägarna Gunnar och Stig Åberg hur arbetet på kvarnen går till.

– Filmerna spelades in i somras. I Ruts fall har jag varit på henne i två års tid och bett att få filma henne och i juni blev det av. När det gäller filmen om Sven Forsner tog inspelningen längre tid. Jag följde honom från vårens sådd till höstens skördearbete, berättar Roland Engvall.

– Jag har ju jobbat i Säter under ett tiotal år (som journalist) och har lärt känna de här personerna.

Filmerna låter oss möta intressanta och spännande profiler och ger också inblick i ett jordbrukssamhälle som så gott som helt har försvunnit. Det är viktiga och spännande dokument som är intressanta även tittare långt utanför Stora Skedvi sockengräns. För den hembygdsintresserade är det naturligtvis tre riktiga pärlor som Roland Engvall producerat.

– Filmen om Rut "Snurran" Johansson kommer att släppas officiellt under en dagledigträff, berättar Engvall.

Skedvifilmerna ska finnas att köpa på sockenkontoret.

Totalt har Roland Engvall dokumenterat att 70-tal personer, de flesta med anknytning till södra Dalarna.

– Jag har även ett projekt där jag dokumenterar dalajournalister; då är det personer från hela Dalarna jag träffar.

Närmast under våren väntar nästa stora projekt, att dokumentera Säters sjukhus och folk med anknytning dit. I firar ju sjukhuset 100-årsjubileum.

Mer läsning

Annons