Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säters trästad är unik

/
  • Unik. Säters trästad är unik, men inte alls så känd som andra väl bevarade trästäder.

Annons

Kommunen söker 75 000 kronor i bidrag från Region Dalarna för en förstudie som gäller arbetet med att ta fram en affärsidé, strategi och profil för trästaden Säter. Detta ska ske tillsammans med olika berörda aktörer, både offentliga och privata.

- Region Dalarna har en hel del medel och har efterlyst projekt. Detta tycker vi är ett bra projekt. Det ska även vara projekt som de senare går att få mål 2 pengar för när det kommer igång, berättar Linda Nilsson, näringslivssekreterare i Säters kommun.

Säter är en av landets bäst bevarade trästäder, som klassas som riksintresse för kulturmiljövård. Det har dock ej arbetats aktivt med att utveckla trästaden som besöksmål, vilket gör staden relativt okänd både inom och utanför Dalarna.

I ansökan konstateras att trästaden står inför att flera av de som driver affärer är på väg mot pension och det finns även de som uppnått pensionsålder. Det betyder att Säter inom en snar framtid kan stå utan viktig kommersiell service både till invånare och besökare. Det är negativt både sett ur boendesynpunkt och att kunna utveckla trästaden som besökmål.

Målet med förstudien och efterföljande projekt är att utveckla trästaden som besöksmål och få fler att besöka Säter, samt att utveckla befintliga företag och även locka nya företag att etablera sig i trästaden.

I den strategi som ska tas fram ingår att göra det tydligt vilken den möjliga målgruppen är. Om det visar sig att de som färdas genom Säter på riksvägen är en viktig målgrupp, måste en plan tas fram för det vidare arbetet för att nå denna målgrupp.

Tillsammans med berörda aktörer, samt en konsult utifrån, ska det klargöras vad som krävs av butiker, service, restauranger med flera för att Säters trädtad ska nå framgång. Vidare ingår att identifiera viken kompetens som befintliga verksamheter i trästaden behöver för att utvecklas affärsmässigt och positivt.

Dessutom ingår bland annat att utreda om det går att koppla ihop två besöksmål, trästaden och Säterdalen.

Totalkostnaden för förstudien uppgår till 150 000 kronor, varav hälften söks i bidrag från Region Dalarna.

Mer läsning

Annons