Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säters kommun positiv till studieresor för högstadieelever till Auschwitz

I våras lämnade fyra elever från Klockarskolan in ett medborgarförslag om studieresor Auschwitz. Barn- och utbildningsnämnden har bifallit förslaget för att kunna genomföra en resa 2017.

Annons

De fyra eleverna, som då gick i nionde klass, hade själva redan fått resa till Auschwitz, tack vare det statliga projektet SKMA (Svenskakommittén mot antisemitism). I samband med resan fick de också specialundervisning kring förintelsen och dess förspel.

Detta berättar de om i medborgarförslaget och att de sedan har spridit sin kunskap vidare på Klockarskolan. Medborgarförslaget syftar till att flera ska få chansen att göra samma resa, vilket de motiverar på följande sätt:

”I de tider vi lever i idag, med ett alltmer högerextremt Europa, med rasistiska krafter på frammarsch överallt, tycker vi att det är mera angeläget än någonsin att fler får ta del av den förståelse vi har uppnått genom vårt besök och undervisningen kring detta.”

Över en miljon människor mördades i förintelselägret i Auschwitz under andra världskriget. Fyra före detta högstadieelever från Säter, som har besökt platsen, vill att fler elever från Säter ska få göra en studieresa.

I förslaget presenteras en tänkt budget på 113 000 kronor, som ska räcka för att ta med 25 elever och tre lärare.

Barn- och Utbildningsnämnden har nu sagt ja till förslaget och hoppas att en resa ska bli möjlig att genomföra 2017. Vilket i så fall kommer att ske om kommunfullmäktige säger ja. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Nilsson tycker att det är ett viktigt initiativ även på längre sikt.

– Det är skrivet i beslutet att vi ska genomföra det exakt som det är föreslaget för år ett, det vill säga 2017. Sen ska vi undersöka om vi kan formalisera det här, så att det inte bara blir en summa pengar. Då måste vi ha med oss rektor och pedagoger från skolan, för att få det här att bli någonting som håller över tid. Borlänge har ett liknande program idag och det är någonting sånt vi vill få till.

Dahlanders gymnasium i Säter genomför redan resor till Auschwitz för alla sina sistaårselever på de nationella programmen. Det gör de dock med egen budget.

– Vi ser det som en del av vår utbildning. Det är viktigt att inte glömma den här delen av historien. Det är viktigt att vi påminner om det här och undervisar om det, säger skolans rektor GunnarJohansson.

Mer läsning

Annons