Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säter tar steget 100 år tillbaka

/
  • Gammaldaldags trädgård. Vid krukmakeriet på Åsgränd har familjen Gustavsson en gammaldags trädgård som visas vid Säterstampen. Här en bild från fjolårets Säterstampen.  Foto: Roland Berg
  • Välkomnar. Mårten Karlmats, Börje Ahston Pettersson, gårdsägaren Stig Josefsson, Sten Ljusteräng och Ann-Christine Heddelin-Krigh på färghandlare Josefssons gård som är en av gårdarna som är öppna under Säterstampen.  Foto: Roland Berg

Annons

I Säters innerstad finns många fina innergårdar som under Säterstampen tar emot besökare. På innergårdana bjud underhållning av varierande slag.

- Varje halvtimme från och med klockan 12 och fram till klockan 16 bjuds program på fyra olika ställen samtidigt. På flera gårdar finns även servering, berättar Sten Ljusteräng, en av de engagerade i Säterstampen.

En ny gård finns med i år jämfört med tidigare, gården vid Åsgränd där Sara Kungsmark bor.

Säterstampen inleds klockan 11 med dramatiserat möte i nykterhetslogen Guldåldern. Platsen är gården vid färghandlare Josefsson. Klockan 11 är det invigning på Rådhustorget med Stampens dramagrupp, Stora Skedvi folkdanslag, Säters spelsmanslag med flera.

Sedan följer program under helg dagen, till exempel framträdande av Frälsningsarmén på Rådhustorget, Sandy Boys på Nisses krog (innergården där Nisse Hagström bor), söndagsskola anno 1900 på gården i kvarteret Handsken, stadens köpmän håller marknad på gården vid Humlan 2, det blir gammaldags marknad på Rådhustorget, Ulla Ericsson berättar om sekelskiftets dalaförfattare, samhällsförändrare och folkbildare på bibliotekets innergård för att nämna bara lite av allt som händer.

På Rådhustorget serveras glödstekt sill, löksås och färskpotatis. Bland annat med smak av äldre tider märks kalvdans och ölsoppa och så förstås jönnbröd.

- Det är ett bröd som gräddas över öppen eld och som har sitt ursprung i norra Dalarna, berättar Mårten Karlmats som håller i jönnbrödsgräddningen.

Den dramatiserade stadsvandringen bjuder en föreställning i kväll, en under lördagen, två på söndagen, samt en på kvällen onsdagen den 15 augusti. Igår eftermiddag var alla föreställningar slutsålda, förutom föreställningen klockan 10 på söndag.

Kulturföreningen Säterstampen bildades 1997 och Säterstampen är ett omtyckt och välbesökt arrangemang.

Stampen ingår som en del i den Historisk vecka som inleds i kväll med premiären för dramatiserad stadsvandring och avslutas med Bispbergsdagen den 19 augusti.

Mer läsning

Annons