Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säter möter Borlängehotet

/
  • Rädda handeln i Säter. Livsmedelsbutiker är navet i små samhällen. Men Owe Krafft berättade också att små varuhus, med flera verksamheter i samma butik, är vanliga. – I Mönsterås finns en mycket framgångsrik kombination av damunderkläder och golv, så kan det gå när två handlare finner varandra, säger han.

Annons

- Att få hit fler butikskedjor är inget att sträva efter, flera undersökningar visar att folk har tröttnat på det, säger Owe Krafft från Göteborgsföretaget Zök AB.

Han är anlitad av kommunens näringslivsenhet för att analysera handeln i Säter. En första rapport är klar och i höst ska handlarna, fastighetsägarna och Säters kommun, tillsammans med Zök, förändra köpstaden - till det bättre är det tänkt.

Owe Krafft har gjort en analys av gångstråken och många butiksfasader får betyget 1 av 5.

- Men det är lätt att åtgärda. När ni går tillbaka till er butik, stanna utanför och låtsas vara kund. Ställ er sedan frågan om butiken känns tillräckligt lockande, rekommenderar han butiksägarna som samlats på Säters stadshotell.

Owe Krafft säger att små lokaler är viktiga för att få en levande stadskärna. I Säter är sammansättningen ganska bra, tycker han. Där finns för närvarande 27 traditionella butiker.

- Nästan alla som handlar i Säter tycker att personalen är trevlig, det skiljer sig mycket från stora centrum. Personlighet på landsbygden är jätteviktigt, ta vara på det, säger Owe Krafft.

Även Hedemora lockar kunder från Säter.

- För Säters del gäller det att avvika så mycket som möjligt från Kupolen, säger Owe Krafft.

Han tror att det behövs fler butiker och förändrade öppettider om Säter ska klara konkurrensen.

- Men det finns grundförutsättningar för att göra något bra i den här kommunen, en positiv framtidstro, säger Owe Krafft.

Nästan alla tillfrågade saknar något i Säters centrum. De allra flesta vill ha en skobutik. Därefter står fler klädbutiker högst på önskelistan.

Mer läsning

Annons