Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Säter har aldrig stått inför en så stor satsning"

/
  • Kommunalrådet Abbe Ronsten (S) konstaterar att Säters kommun står inför lokalinvesteringar i mångmiljonklassen.

Säters kommun står inför stora investeringsbehov de kommande åren. Det är i första hand barn- och äldreomsorgen som har ett ökat behov av platser och lokaler.
– I förstaläget pratat vi om investeringar på 125 miljoner kronor, bara i Säters tätort, säger kommunalrådet Abbe Ronsten (S).

Annons

Säters kommun kommer att behöva göra investeringar i mångmiljonklassen under de kommande åren. Vid årets första kommunstyrelsemöte behandlades förslag från den parlamentariska gruppen som utreder lokalbehoven inom äldreomsorgen och barnomsorgen.

– Men gruppen vill ha längre tid att gå igenom lokalbehoven, fram till 31 mars. Vi konstaterar att det kommer att behövas riktigt stora investeringar. Nu behöver vi en tidsplan och en ekonomisk kalkyl för förutsättningarna, säger Abbe Ronsten.

Gruppen konstaterar bland annat att det är möjligt att bygga om Fågelsången till modern standard, vilket innebär en anläggning med omkring 34 lägenheter, samt att 22 lägenheter tillkommer i en ny byggnad vars placering ska utredas ytterligare.

– Vi behöver både bygga nytt samt bygga om och behålla de befintliga lokalerna, säger Abbe Ronsten.

När det gäller barnomsorgen kommer Säters tätort att ha 300 platser när de nya modulerna kommer på plats.

– Det är dock bara 100 av dessa platser som är permanenta, resten är temporära lösningar. Det går inte att lösa den situationen utan att bygga nytt. Vi har avsatt pengar för att bygga en ny förskola 2013, säger Abbe Ronsten.

En lösning som kommunen har diskuterat är att bygga lokaler som kan nyttjas av både barn- och äldreomsorgen.

– Då tjänar vi bland annat in på att det används ett gemensamt kök. Men även när vi har byggt den nya förskolan så kommer vi att behöva ytterligare runt 150 permanenta förskoleplatser i tätorten, säger Abbe Ronsten.

Rent ekonomiskt handlar lokalbehoven om många miljoner.

– Om vi ser fem, tio år framåt i tiden pratar vi om ombyggnationer och nybyggnationer inom äldreomsorgen för 75, 80 miljoner kronor. Sedan tillkommer samma sak inom barnomsorgen för runt 50 miljoner kronor. Vi landar alltså på drygt 125 miljoner kronor, bara i Säter. Om vi även lägger till behoven som finns och kommer att finnas i Stora Skedvi och Gustafs så blir siffran uppemot 200 miljoner kronor, säger Abbe Ronsten.

Det är positiva siffror för inflyttningen samt födelsetalen som är orsaken till det ökade behovet inom framför allt barnomsorgen.

– Vi tror på en långsiktig expansion i Säter och den måste vi möta. Säter har aldrig stått inför en sådan här stor satsning, säger Abbe Ronsten.

Mer läsning

Annons