Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säter förädlade koppar

/
  • Ljusterån. Utmed Ljusterån växte de små kopparverken upp. Här en bild på kröken nedanför Kungsgårdsskolan där Kungsgården låg.
  • Säter. På Rådhusets ena hörn sitter en marmorskiva med bilder av koppar på Gustav Adolf och drottning Kristina. Här finns också en minnestext över Säter där koppartillverkningen startade.

Annons

Den 16 juli 1619 kräver kung Gustav Adolf i ett brev att Sverige måste lära sig att förädla sin egen koppar. Svensk råkoppar köptes billigt av bland andra Tyskar som förädlade kopparen på hemmaplan och tog rejält betalt.

Året är 1620 när Gustav Adolf söker med ljus och lykta efter någon som kunde rena svensk råkoppar. Han fick napp i Tyskland.

Kungen hade utsett Säter som den ort där garhyttor och dammar skulle byggas för att förädla koppar från Falun. Han såg till att Säter fick de resurser som behövdes i form av män och kol. Men det behövdes en person som kunde rena koppar. Ljuset föll på en herr Govert Silentz från Lübeck.

Det första provet på förädlad svensk koppar gjordes troligen i Säter och mannen bakom provet var denne Govert Silentz, en man som riksrådet Filip von Scheiding skrev ett brev till den 12 december 1619. Namnet Govert Silentz finns i svenska rullor från 1587 då han köpte ett stenhus vid Söderport i Stockholm.

Man tror att Silentz hade Holländskt eller Nederländsk ursprung men han uppgav sig själv vara borgare i Lübeck med ett eget garmakeri där han renade svensk koppar.

Kontakten med Silentz tände förhoppningen om en utvecklad kopparindustri i Sverige och den 6 september 1620 började marknadsföringen av "Svensk" koppar i Europa. Det vet man genom ett brev till en Holländsk affärsman - Peder Falk.

"Vi förnimma, att kopparkompaniet här i riket haver begynt att låta tillverka gårkoppar så god och fin, som han någonstädes i Tyskland skall kunna tillverkas, varutav provet eder med det första skall tillhandaställas", skrev man bland annat i brevet.

Förhoppningen om snara prov på koppar ställdes nu till Govert Silentz. Han fick fjorton skeppund råkoppar till sitt förfogande. Men premiären dröjde. Silentz sattes i arrest för att ha ärekränkt borgmästaren med tillhörande råd. Men på sensommaren eller hösten 1620 framställdes det efterlängtade provet.

Den 26 maj 1621 skrev kungen kontrakt med Silentz om ett koppartak på Stockholms slott och Uppsala domkyrka. Förutom kontraktet finns en gammal skrivelse som bekräftar beställningen. "till Säters gård utsmidas till Stockholms slotts täckning 44 skeppund 11 marker.

Nu blev det fart på verksamheten i Säter. Ett brev från kungen lovade ut en "kopparkvarn" till Silentz om denne inom sex år såg till att så många ämbetsmän som möjligt kunde flytta in till Säter. Enligt ett brev till änkedrottning Kristina den 19 maj 1624 kom 25 "lübska" till Stockholm och den gamla "Kungshyttan överst i Säters ström" blev kopparkvarn som Gustav Adolf utlovat.

Men den riktiga skjutsen på koppartilverkningen kom 1624 då Gustafs Adolf beslöt att mynta kopparpengar i Säter. Det satte för alltid spår i historien trots att Avesta kom att ta över några decennier senare på grund av bättre vattenkraft.

Men det är en annan historia.

Tilläggas kan att den 10 januari 1625 förbjöds utan tillstånd att säja eller skeppa ut svensk koppar.

Mer läsning

Annons