Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saluhall för närproducerat

/
  • Bakom dessa dörrar ska Anders Åkerberg och Malin Floridan öppna saluhall om en månad. Utbudet kommer att fokusera på närproducerat mat från traktens matproducenter.
  • Den 23 februari ska Malin Floridan och Anders Åkerberg öppna Prioleva Visthusboden, en liten saluhall i Stora Skedvi. Det sker i samma byggnad som Vikabröds fabrik, i en gammal verkstad med ingång längst bak i byggnaden.

Snart öppnar Prioleva Visthusboden - en liten saluhall i Stora Skedvi.
– Vi vill göra det enkelt för konsumenterna att få tag på närproducerad mat, säger Malin Floridan.
Saluhallen ska ligga i samma byggnad som Vikabröd och erbjuda både råvaror och färdiga produkter.

Annons

Dalarna har ett stort utbud av närproducerad mat, hela 209 producenter. Bara i södra Dalarna finns en uppsjö med duktiga småproducenter konstaterar Anders Åkerberg:

– Allt fler människor vill ha närodlat, men många drar sig för att åka runt till producenterna. Det är heller inte så lätt att hitta på dem alla.

Därför startade företaget Prioleva 2010 sin middagsservice, där kunder i omgivningen kan abonnera på matkassar och få dem levererade till dörren.

Prioleva drivs av Anders Åkerberg och Malin Floridan som nu ämnar utvidga sin matservice med att öppna en liten saluhall och saluföra produkter som odlats och tillverkats i närområdet.

– Vi försöker hitta synergier. Det känns rätt att ta detta steg. Det ligger i tiden, säger Åkerberg.

– Det är tusan vårt ansvar att ta vara på dessa produkter, göra det enkelt för konsumenterna och låta dem få utbudet serverat på ett och samma ställe, tillägger Floridan.

När de fick höra att Vikabröd hade för avsikt att öppna butik för att erbjuda lokalbefolkningen närproducerat, tog de kontakt med företaget.

– Vi berättade om vår idé och kom sedan överrens med Vikabröd om att vi skulle sköta butiksverksamheten.

Så nu hyr Prioleva lokaler på baksidan av byggnaden i en gammal verkstad som Vikabröd gjort i ordning till butik.

– Vi ska bygga om lite och räknar med att "Prioleva Visthusboden - en liten saluhall i Stora Skedvi" ska kunna ha invigning på eftermiddagen den 23 februari, berättar Floridan.

Butiken ska ha öppet tisdag-fredag 10-19 samt lördag 10-16.

– Vi har anställt en person till att sköta butiken. Dessutom kommer vi att använda personal från den övriga verksamheten, säger Åkerberg.

Utbudet kommer att variera över säsongerna och ska vara så lokalt som möjligt, i första hand från Skedvi med omnejd. Gärna ekologiskt i den mån det finns.

– Ju närmare ju bättre, men vi kommer inte att ha begränsningar, säger Åkerberg.

Sortimentet ska vara så brett om möjligt. Kött från gris, nöt och lamm, kyckling, ägg, ost, grönsaker, rotsaker, frukt, bröd, marmelad, senap...

– Vi räknar också med att ta emot bokningar för studiebesök, berättar Floridan, busslast med folk som vill provsmaka de olika lokala produkterna och kika på Vikabröds produktion genom visningsrummets stora glasfönster.

Saluhallen ligger direkt intill. Där ska nu även inrättas ett 50-tal sittplatser för ändamålet.

Vid Säters företagsgala i november 2010 fick Prioleva AB motta utmärkelsen Årets nyföretagare.

På torsdag har de chans igen, vid Dalarnas Business Stjärngala 2012 i Falu Kuriren Arena. Där konkurrerar de med två andra nystartade företag från hela länet.

Motiveringen till deras nominering är: ”Priolevas grundare kombinerar entreprenörskap med förmågan att se den moderna människans behov”.

– Det är jättespännande och en viktig utmärkelse eftersom man bara kan få den som nystartat företag, kommenterar Anders Åkerberg. Det avgörs nu på torsdag.

Mer läsning

Annons