Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt för bättre mottagande

Annons

Hur kan mottagandet av företag, investerare och nyckelpersoner från andra länder förbättras inom Mittdalarna?

Det ska Utvecklingsbolaget Mittdalarna ta reda på genom ett projekt uppdelat på två delar.

I delprojekt ett får fem studenter från Högskolan Dalarna som sommarjobb under fem veckor arbeta med att ta reda på hur utländsk arbetskraft som kommer till de fem Mittdala kommunerna, Falun, Borlänge, Ludvika, Säter och Gagnef, bemöts.

Studenterna får ansvar för var sin kommun. Resultatet ska bli en bakgrundbeskrivning med exempel på lyckade satsningar och hur Mittdalarna kan underlätta för sina kommuner att locka utländsk arbetskraft att komma och stanna i kommunerna.

Bakgrunden till projektet finns i de stora pensionsavgångar som väntar och att det kan bli brist på personal inom vissa branscher och det kan behövas arbetskraft från andra länder. Då gäller det också att på ett bra sätt kunna ta emot de som kommer.

Delprojekt två gäller mottagande av företag och investerare. Här finns redan stor erfarenhet inom IDA (Invest in Dalarna Agency), som drivits under drygt tre år. Genom att komplettera dessa erfarenheter med intervjuer med företagare som etablerat sig i Mittdalarna ges kunskap om vilka förbättringar som är viktiga för att bli attraktivare för investerare.

Mer läsning

Annons