Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppnade sina gårdar

/
  • Köttproduktion. Ingrid Ohlnér på Skönsgården berättar för besökare om gårdens verksamhet med modern köttproduktion.  Foto: Roland Berg
  • Öppet landskap. Djur betyder också öppet landskap, som här i Gussarvshyttan hos Per Herrmann där får, kor och andra djur håller landskapet öppet. Här syns en besökande familj vid fårhagen.  Foto: Roland Berg
  • Sprätthönseri. Catarina Borgersen framför trädgården med äppelträd och hönsen gående bland träden. Hon driver Catarinas sprätthönseri tillsammans med sin man Björn.  Foto: Roland Berg
  • Nyfödd kalv. På Brostugan i Gustafs fick besökarna möta denna nyfödda kalv tillsammans med sin mor. Kalven föddes under natten mot söndagen.  Foto: Roland Berg

Annons

- Vi har en kalv som föddes i natt, berättar Helena Eriksson på Brostugan i Gustafs, en gård belägen vackert vid Dalälven där det bedrivs mjölkproduktion, när tidningen besöker gården.

Besökarna fick titta in i ladugården och se hur mjölkroboten fungerar och i ladugården fanns också den nyfödda kalven med sin mor.

Lars och Helena Eriksson driver numera gården. Lars och Helena tog över gården efter Lars föräldrar Sören och Ingrid Eriksson.

- Jag höll på i 18 år till 1994, säger Sören.

Besökarna kunde köpa både potatis av sorten Blå Kongo och hemväda trasmattor, mattorna vävda av Ingrid Eriksson. På en vägg fanns en blå matta upphängd, en matt vävd av snören som finns kring höbalar.

I Gussarvshyttan tog Per Herrman och hans familj emot bland kor, får, ankor, kaniner och med flera djur. Gården ligger där vägen slutar och det var en vacker vy som mötte där får och kor gick i hagarna mot Gussarvshyttesjön.

I fårhagen fanns både vita, svart och bruna får. Vad är det bruna för får?

- Det är värmländska skogsfår, svarar Per Herrmann.

På gården håller han nu på att bygga en särskild smådjursladugård för de mindre djuren. Gården har mjölkproduktion som bas.

Någon kilometer österut hittade tidningen skylten som visade till Catarinas sprätthönseri. Det var en märklig syn som mötte, på gården bland äppelträden gick det fullt med höns. Här kom och gick hönsen som de ville ut och in ladugården.

- Vi har 900 höns här och höns även på en annan gård längre bort. När vi har fullt har vid 2 700 höns. Våra ägg är KRAV-ägg, berättar Catarina Borgersen.

- Här behöver vi inte plocka fallfrukt, äpplena som ramlar ner tar hönsen direkt, säger Catarina.

Hos Sköns, en gård med köttdjur, tog Åke Sköns och Ingegerd Ohlnér emot och berättade om verksamheten med köttproduktion, men även odling av potatis och grönsaker som säljs i en butik på gården.

Samtliga de gårdar tidningen besökte hade mycket folk och då var det ännu tidigt på dagen. Och de som besökte de olika gårdarna kunde på färden mellan gårdarna se att i Gustafs och Stora Skedvi är lantbruket fortfarande stort. Lantbruket har en viktig roll inom Säters kommun.

Övriga gårdar deltog i Gårdsrundan var Forsa gård, Janpers och Roslunds potatisgård, alla i Stora Skedvi, samt Borgs lantbruk i Gustafs.

Mer läsning

Annons