Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet hus för att locka elever

/
  • Lovisa Lyttbacka Kling har vissa problem med sitt seende. Här testas hon av specialläraren Pelle Lindblå som konstaterar att Lovisa anstränger sig för mycket när hon fokuserar blicken på något och blir därför trött i ögonen.
  • Boel Nihlmna, Sofia Karlsson och Tuva Gustavsson hade inte möjlighet att besöka Dahlandergymnasiet i höstas då det stora ordinarie Öppet hus hölls. Därför passade de på att bekanta sig med lokalerna och delar av verksamheten i tisdags kväll då tillfälle bjöds för andra gången.
  • Pontus Hedberg, Linus Eriksson, Jerker Granlund och Fredrik Näs tränar på sin presentation av UF-företaget Dala Gaming UF som ska hållas dagen efter Öppet hus på Dahlandergymnasiet.

I tisdags höll Dahlander Öppet hus - igen.
– Det är för de elever som vill komma en gång till och bekanta sig lite närmare med vårt gymnasium.

Annons

Patrik Wallner är lärare på Dahlanders samhällsprogram. Han berättar att det stora officiella Öppet hus för elever i årskurs 9 hölls i höstas, men att skolan valt att nu köra en minivariant för de elever som inte hade möjlighet att komma den gången och för dem som önskar ta reda på mer inför valet.

– Då kom mängder av elever hit, det var full fart med lektioner överallt. Nu var det betydligt lugnare, säkert bara 20-30 elever, men i stället får de mer insyn och guidning runt i skolan, förklarar Wallner.

Lovisa Lyttbacka Kling från Stora Skedvi passar på att konsultera speciallärare Pelle Lindblå och hans avancerade utrustning med infrarött ljus.

– Jag kollar hennes syn, fast inte som en vanlig optikundersökning. I stället undersöker jag flexibilitetet, vinklar, ögonrörelser och liknande, säger Lindblå.

Han berättar om skolans speciella satsning på elever med skriv- och lässvårigheter, hur han med hjälp av instrument kan testa elever och sedan skapa speciella dataprogram, anpassade att underlätta för just deras "problem".

– Jag går igenom varje elev som har någon typ av svårighet när de börjar på Dahlander. Jag kan även ta kontakt med specialister för deras räkning om det skulle behövas.

– Detta är unikt, säger han. Dahlander är ensam i Sverige om denna typ av undersökning.

I ett annat rum håller Pontus Hedberg, Linus Eriksson, Jerker Granlund och Fredrik Näs på att träna inför presentationen av sitt UF-företag Dala Gaming UF, som ska hållas dagen efter.

– Vi anordnar LAN för ungdomar, berättar Linus. Vi har haft två stycken i Klockarskolan. Vi ska ha ett till på påsklovet men då ska vi vara i Folkets hus som är större.

I bänkraderna sitter Boel Nihlman, Sofia Karlsson och Tuva Gustavsson från Klockarskolan. De var inte här i höstas och passar nu på att kolla läget på Dahlander.

Sofia vill helst bli frisör men funderar på att söka omvårdnad eller samhällsprogrammet i andra hand. Tuva söker naturprogrammet både på Dahlander och på andra skolor.

– Jag vill helst syssla med musik. Plan B är att söka vanliga samhällsprogrammet.

Mer läsning

Annons