Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om konsten att säga nej

/
  • Elever. Eleverna Nina Nordlöv, Roxanna Pros och Amanda karlsson är några av många elever som jobbat med att förbereda antidrogdagen på dahlanders gymnasium.
  • Droger. Även ambulanssjukvården var med på antidrogdagen på Dahlandergymnasiet. Mia Lindvall är legitimerad sjuksköterska som sett många skador och olyckor som orsakats av missbruk.
  • Missbruk.

Annons

Det finns inga "softdroger" slog Nippe och Tommy fast. Det första haschblosset eller intaget av amfetamintabletten eller jungfrusilen kan vara första steget till ett livslångt missbruk som drabbar både missbrukare och anhöriga.

Ett är säkert: droger förändrar människor till det sämre!

Tommy och Nippe vet. De har kompisar som dött av missbruk och de har sett mycket elände som "fältare" i Borlänge.

- Hur många av er har planerat att bli missbrukare eller hora i framtiden, sa Tommy Venström?

Ingen räckte upp handen.

- Det är aldrig någon som räcker upp handen. Ändå har vi missbrukare som jagar pengar varje dag - året runt för att klara sitt missbruk. Antingen tvingas du stjäla och då måste du sno en hel del för att få ihop en tusenlapp om dagen. För så mycket kostar det att knarka.

- Eller så måste du hora ihop pengarna. Och då handlar det inte om röda tapeter och mysig interiör som i porrfilmer. Det handlar om skitiga soptunnor och bakgårdar, säger Tommy.

Tommy och Nippe skräder inte på orden. Båda har själva missbrukat och sett mycket "skit". Nippe är 62 år och har förutom en lång karriär som "fältare" i Borlänge varit framgångsrik musiker. Tomy är 55 år och gjorde en tidig karriär som missbrukare av opium i Stockholm och fortsatte sedan med alkohol.

Båda är "rena" sedan många år.

Vad är det då som gör en människa till missbrukare? Svaret kan vara genetiskt eller något annat - ingen vet. Det enda säkra man vet - de sa inte nej.

Det konstaterar Nippe och Tommy.

Mer läsning

Annons