Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklarheter kring markköpet kan vara ny bromskloss för höghusen i Säter

Bygget av höghusen i Säter har flera hinder att passera. Förutom problem med bullernivågränser finns det en oenighet kring vad som gäller vid köpet av marken.

Annons

Tidningen har tidigare skrivit om de två åttavåningshusen som ska byggas i Säter nära Riksväg 70. Planen har varit att bygget ska påbörjas under hösten 2017 och resultera i omkring 75 bostäder.

Dessvärre riskerar byggstarten att dröja, kanske upp till ett halvår, på grund av problem att klara lagstadgade bullernivåer då husen byggs nära riksväg och järnväg. Men detta är inte det enda bekymret.

Växthuset kommer att rivas när höghusen byggs. Men nu råder oklarheter om tolkningen kring det redan skrivna kontraktet för försäljningen av marken.

Marken som husen ska byggas på har länge varit privatägd. Visserligen har kontrakt redan skrivits och kommunen har förvärvat marken. Men trots det har oklarheter uppstått då förre markägaren, tillika ägaren till växthuset som står på marken, är oenig med det kommunala bostadsbolaget Säterbostäder om hur kontraktet ska tolkas.

Orsaken till det är, enligt Säterbostäders ordförande Torbjörn Orr, att resultatet av miljökontroller kan påverka hur mycket förre ägaren får betalt för sin mark.

Det finns reservationer i avtalet. Vi skulle kunna hävda avdrag i köpeskillingen om det är problem med mark och miljö, säger Torbjörn Orr.

Så här är det meningen att det ska se ut när höghusen är färdigbyggda.

De problem som Torbjörn Orr syftar på handlar om markens hållfasthet och om det händelsevis skulle förekomma miljögifter som innebär att marken måste saneras. Detta är dock i nuläget bara en teoretisk konflikt. Delar av området har redan kontrollerats och ingenting tyder på problem med vare sig hållfasthet eller föroreningar.

Innan kommunen betalar för marken ska den undersökas genomgående. Den öppna ytan bakom växthuset har redan kontrollerats, men marken under växthuset återstår.

Visserligen återstår att kontrollera marken där växthuset står idag. Det kan göras först när växthuset har rivits, men Torbjörn Orr tror är inte orolig och tycker inte att den förre ägaren behöver vara det heller. Inte utifrån de indikationer som tidigare kontroller har gett vid handen.

– Jag tror inte att det blir någon sanering. Vi kommer att komma överens med markägaren.

Markägaren själv har avstått från att kommentera detaljer om oenigheterna kring köpekontraktet.

Mer läsning

Annons