Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenigt om skolpengar i Säter

Annons

En stor del av orsaken till att nämnden begärt mer pengar för i år är ökade kostnader för skolskjutsar. En del av den kostnadsökningen borde nämnden kunnat förutse när budgeten lades.

- Barn-och utbildningsnämnden måste få full kompensation för de ökade skolskjutskostnaderna, sade Tommy Andersson (m) och yrkade på att de 2,2 miljoner kronor i tilläggsanslag.

Att nämnden borde ha förutsett en del av de ökade kostnaderna för skolskjutsar var ett av argumenten från majoriteten för att nämnden inte kunde få full kompensation, utan måste omfördela en halv miljon kronor inom budgeten.

Det blev en hel del diskussion om varför skolskjutskostnaden ökat. Karl-Erik Finnäs (c) ville ha svar på hur skolskjutsarna kunnat bli så mycket dyrare. Han ansåg de rimligt att skolan kompenseras för de ökade skolskjutskostnaderna.

- Upphandlingen på våren 2006 gav ökade kostnader med 16 procent. I Dalarna gjordes ändå en bra upphandling i jämförelse med andra delar av landet där ökningen hamnade på 25-30 procent, svarade Ronsten.

Ronsten framhöll även att majoriteten inte mörkat kostnaderna, utan detta har påtalats både i kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen. Det var också en av anledningarna till att nivån på kommunens resultat ändrades.

- Visst hade vi önskat att vi kunnat släppa till ytterligare medel till barn-och utbildningsnämden, men det är inte ansvarsfullt. Vi måste ta ansvar för ekonomin, sade Ronsten.

Han sade också att förvaltningschefen inom barn-och utbildningsförvaltningen sagt att en kostnadsökning på en miljon kronor går att hantera inom nämnden ram.

Beslutet om att ge ett tilläggsanslag till barn-och utbildningsnämnden på 1,7 miljoner kronor togs efter votering som slutade 18-15.

Mer läsning

Annons