Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny nämnd för samhällsbyggnad klubbades

/
  • Trotjänare som har varit anställda av socialnämnden i Säter i 25 år avtackades med blommor och minnesgåvor.
  • Margareta Arthursson (KD), vice ordförande i kulturnämnden, och kommunalrådet Abbe Ronsten (S) uppvaktades med minnesgåvor för att de har varit förtroendevalda i Säters kommun i 20 år.
  • Linda Widén och Lars Svarf från Cykelklubben Natén tilldelas årets ungdomsledarstipendium av kommunalrådet Abbe Ronsten.

Förslaget om en ny organisation med en klarare uppdelning mellan politik och förvaltning antogs efter en stundtals hetsig debatt av kommunfullmäktige i Säter. Marit Ragnarsson (C) motsatte sig att en så kallad jävsnämnd inrättas och ansåg att den typen av ärenden kan avgöras av kommunstyrelsen, KS.

Annons

Behovet av att se över kommunens förvaltningsorganisation har aktualiserats genom att den nuvarande kommunchefens förordnande går ut vid årsskiftet. Konsultföretaget KPMG har på KS uppdrag utrett frågan och lagt fram det förslag som KF nu har antagit.

Den viktigaste förändringen är att en ny samhällsbyggnadsnämnd med förvaltning inrättas den 1 januari 2013.

Den nya nämnden ska ta över de frågor som i dag ligger på KS och berör fastighetskontor, gatukontor, VA- och renhållningsenhet, städenhet, och kostförvaltning. Dessutom tillförs miljö- och byggnämndens ansvarsområden exklusive den myndighetsutövning där kommunen själv är part.

Det är för den senare typen av ärenden som den nya jävsnämnden anses behövas. En och samma nämnd kan exempelvis inte ha ansvar för ett tillagningskök och utöva tillsyn enligt miljölagen av det samma.

– Dyrt, dåligt och onödigt, sammanfattade Marit Ragnarsson sin kritik och yrkade på återremiss av den ärendepunkt som gällde den nya jävsnämnden.

KF gick dock på kommunstyrelsens förslag och röstade i genom organisationsförändringen inklusive jävsnämnden. I den nya organisationen ges också kommunchefen en tydligare roll som chef över alla förvaltningscheferna. En ny kommunchef väntas kunna rekryteras tidigast i början av sommaren.

Som väntat klubbade KF igenom en höjning av VA-taxorna med 6,5 procent, vilket innebär en ökad kostnad på omkring 480 kronor per år för en normalstor villa. Beslut togs samtidigt om en sänkning av renhållningstaxan med 5 procent.

KF godkände även avtalet där föreningen Biljetkassan från 1 januari 2012 tar över driften av Biografmuseet i Säter. Föreningen består av samlare som äger föremål som visas på museet. Avtalet gäller till och med utgången av 2015. Kommunen betalar ett årligt driftbidrag med 450 000 kronor samt står för drift- och underhållskostnader av fastigheten.

KF tog också beslut om att Säters kommun går in som delägare i turistsamarbetet Visit Södra Dalarna tillsammans med kommunerna Falun, Borlänge, Gagnef, Ludvika och Smedjebacken.

Mer läsning

Annons