Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har de premiär för färskpotatisen

/
  • Satsar. Greger Sares har tillsammans med sin bror Christer tagit över familjens potatisodlingar i Södersätra, Stora Skedvi.  Foto: Berndt Norberg
  • Blom. Potatisblomman är vacker.  Foto: Berndt Norberg
  • Knölar. Det är fina färska knölar som kommer upp på bandet.  Foto: Berndt Norberg
  • Maskin. Helautomatiserad plockanläggning som skiljer blasten från potatisen.  Foto: Berndt Norberg
  • Plock. Med Stora Skedvi kyrka i bakgrunden kör Greger Sares potatisplockaren för första gången i år. Idag finns den närproducerade färskpotatisen i ortens butiker.  Foto: Berndt Norberg
  • Potatis. I Södersätra växer potatisen ända upp till himlen.  Foto: Berndt Norberg

Annons

- Jag har varit med och tagit upp potatis i 39 år, säger Ulla Sares, mamma till sönerna Greger och Christer som tagit över verksamheten från föräldrarna Ulla och Ingvar.

Konsumenterna är vana vid att få färskpotatis till midsommar men då har den färdats många mil från södra delen av landet. Den färska potatis som går att köpa i affärerna idag är närproducerad.

- Den potatis vi tar upp idag på morgonen finns ute i butikerna i eftermiddag, säger Greger Sares.

Familjen Sares och grannen Sören Lindsnäs i Södersätra har sedan decennier byggt upp ett kundnät.

- Den potatis vi tar upp nu ska till Ica i Säter och Hedemora. Vi har ett mångårigt samarbete som fungerat bra, säger Greger Sares.

Den toppmoderna potatisplockarvagnen har utrymme för några sorterare. Den här morgonen är det Ulla Sares som håller högt på kvaliteten:

- Det här är min hobby sedan många år. Potatisen ska skötas omsorgsfullt - som ägg.

Färskpotatisen är av sorten Ukama och har förgrotts i ett stort växthus innan den sattes i våras. Det ger ett försprång i försäljningen till konsumenter som längtar efter ny potatis. Senare i höst kommer den sena potatisen som exempelvis King Edward. Men i dagarna är det färskpotatis som gäller i Södersätra.

Mer läsning

Annons