Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu fyller de 60

/
  • Första huset. Säterbostäders vd Lennart Eriksson och ordförande Sven-Erik Emanuelsson står framför bolagets första hyreshus där initierande spadtaget togs den 2 oktober 1948. Det är också på denna gård som 60-årsfirandet börjar söndagen den 26 augusti.  Foto: Berit Zöllner

Annons

Stifelsen Säterhem hade 1 000 kronor som startkapital 1947. Dess uppdrag var att bygga, hyra ut och förvalta bostäder inom Säters kommun. På så sätt skulle bostadsbrist och trångboddhet avskaffas, standarden förbättras och kostnaderna hamna på en rimlig nivå.

Spadtaget till företagets första hyreshus i Säter togs den 2 oktober 1948. Huset står på Borganäsvägen 5 i kvarteret Lindan och innehåller 18 lägenheter.

- Huset är renoverat och moderniserat. Men själen finns kvar, lovar vd Eriksson.

- Lägenheterna ser likadana ut inne nu som de gjorde när de byggdes. Likaså trapphuset. Däremot har byggnaden blivit tilläggsisolerad på utsidan samt fått ny fasad.

På den tiden var det betydligt billigare att bygga bostäder förklarar Sven-Erik Emanuelsson (fp), ordförande i Säterbostäders styrelse.

- En kvadratmeter yta kostade 286 kronor att bygga. I dag är priset cirka 25 000 kronor.

Genom åren har åtskilliga byggnader uppförts av bolaget. Senaste hyreshuset byggdes 1991 i Storhaga i Gustafs.

I mitten av 1990-talet inleddes fastighetskrisen med några svåra ekonomiska år. För att få balans i lägenhetsbeståndet, valde företaget -som för övrigt bytte namn till Säterbostäder i samma veva, att riva lägenheter.

- Vi har rivit cirka 200 lägenheter sammanlagt, säger Eriksson. 1995 i Siggebo och 1999 på Åsen.

I dag är också ekonomin i balans och bolaget står åter på egna ben försäkrar Emanuelsson:

- Cirka fem procent, det vill säga 50 lägenheter står tomma. En del renoveras, andra finns tillgängliga för nya hyresgäster.

Säterbostäder äger förstås lägenheter av varierande storlek. Allt från en etta med kokvrå på 20 kvadratmeter till en femrummare på 120.

- Vi har en förhållandevis bra nivå på hyreskostnaderna. I jämförelse med övriga dalakommuner, hör vi nog till de tre kommuner som tar ut lägst hyra.

Majoriteten av hyresgästerna är äldre, men det finns många ungdomar också.

- Vi har endast en månads uppsägningstid för ungdomar, vilket är ganska unikt. På så sätt kan de snabbt flytta på sig om de ska studera eller får jobb på annan ort.

Firandet av Säterbostäders 60-årsjubileum sker under fem dagar i slutet av augusti.

- Vi börjar söndagen den 26, där vårt första hyreshus finns - i kvarteret Lindan-Lutan, säger Eriksson.

Alla Säterbostäders hyresgäster är välkomna på kaffe med tårta under eftermiddagen. Det blir också musikunderhållning med Ädel Swing samt trolleri och clowneri med Jonas Södergren.

- Vi har även sammanställt en rad tidningsartiklar och bilder genom åren som vi satt upp på skärmar.

Måndagen åker sällskapet till Mora By och Stiftelsevägen 3, onsdagen till Sockenvägen i Kyrkbyn, torsdagen till Dahlanders väg på Åsen och slutligen till Magistratsvägen i Siggebo på fredagen.

Dessutom arrangeras jubileums-golftävling på Säters golfklubb den 13 september.

Mer läsning

Annons