Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Negativ befolkningstrend

Annons

- Vi är nog nära den siffra vid räknade med i budgeten, säger Säters kommunalråd Abbe Ronsten (s).

Kommunen räknar med ett minus på 50 personer med utgångspunkt från siffran 11 024 som gällde den november 2006. Det fattas därmed redan bara åtta personer minus till för att kommunen redan efter tre månader ska nå den siffra som förväntningarna gällde för hela perioden fram till 1 november.

Den 31 mars hade Säters kommun 10 966 invånare, en minskning med 25 sedan årsskiftet. Det är minus både på födelsnetto och flyttningsnetto, att fler dött än fötts och att fler flyttat från kommunen än flyttat in.

Under 1995-2004 minskade Säters kommuns folkmängd med i genomsnitt 100 personer per år. 2005 blev det plus nio, den första befolkningsuppgången på tio år. Även 2006 blev med totalt två personer, sedan fortsatte den positiva trenden vid inledningen av 2006 så befolkningssiffran den 31 mars var uppe i 11 005 invånare. Första kvartalet förra året var de plussiffror över hela linjen, att jämföra med minus första kvartalet i år.

Ser man till helår, siffran 31 mars 2006 i jämförelse med 31 mars 2007 har kommunens befolkning minskat med 39 personer.

Om den positiva trenden i befolkning under två år nu är på väg att brytas och att det blir minskad folkmängd igen är det för tidigt att säga, men befolkningssifforna kan ändå ses som en lite varningsklocka.

Nyligen deltog Säters kommun tillsammans med övriga kommunerna ingående i Mittdalarna, Borlänge, Falun, Ludvika och Gagnef vid Mittdala dagarna i Stockholm. Syftet var att skapa en mötesplats där besökarna skulle få information om regionen som ett alternativ till Stockholm. Budskapet gavs även att det finns gott om lediga jobb i regionen de närmaste åren.

Förhoppningsvis kan dessa dagar bidra till att få folk intresserade för Mittdalarna och därmed även kanske flytta till Säters kommun.

Mer läsning

Annons