Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moduler verkar bli lösningen på förskolekön

/

Det mesta pekar på att det kommer att bli moduler som löser Säters kommuns bekymmer angående den långa förskolekön.
– Det var det bästa alternativet vi hade att välja på, säger Jan-Erik Steen (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Annons

De 26 barnen som tidigare stod i förskolekön i Säters kommun har minskat till 23 barn. Men behovet av nya förskoleplatser är lika akut för det. Barn- och utbildningsnämnden har nu fattat beslut om hur problemet temporärt ska lösas i väntan på de förskolelokaler som ska byggas framöver.

– Vi hade att välja på tre alternativ och valde då lösningen med modulerna. Det blir visserligen dyrt, men det var det bästa alternativet, säger Jan-Erik Steen.

De båda andra alternativen var en lösning på Skönviksområdet samt en lösning i före detta Företagshälsovårdens lokaler på Fabriksgatan.

– Skönvik föll på att vi inte tyckte att lokalerna höll måttet. När det gäller Fabriksgatan så var utemiljön obefintlig samtidigt som det är nära till riksvägen och järnvägen samt långt till skogen. Därför blev det modulerna, berättar Jan-Erik Steen.

Det är dock ännu inte spikat var dessa moduler ska placeras.

– Det är upp till fastighetskontoret. Vi har föreslagit fotbollsplanen i Siggebo, där det finns fast jord, som det heter. Annars föreslår vi tomten där de gamla hyreshusen i Siggebo fanns. I beslutet har vi skrivit att nämnden tycker att modulerna ska placeras i Siggebo, sedan får vi se exakt var det blir, säger Jan-Erik Steen.

Trots att förskolekön har minskat har antalet moduler ökats från två till tre stycken.

– Vi har nio barn som måste ha plats i januari. Kön är för närvarande 23 personer, men vi tror att den siffran kommer att öka framöver, till både 30 och 40 barn. Dessutom tillkommer barnen till de asylsökande, som bor i Säter i de lägenheter som Migrationsverket hyr, säger Jan-Erik Steen.

Barn- och utbildningsnämnden har avsatt 800 000 kronor i sin budget för hyra av modulerna.

– Helst hade vi behövt haft modulerna på plats redan nu. Det kommer att ta lite tid med upphandling av modulerna innan de kan sättas på plats. Frågan om modulerna tas upp i kommunstyrelsen i morgon (läs i dag, tisdag) och om de går på vår linje så är det bara att sparka i gång sedan. Om allt går som det ska så bör modulerna kunna stå klara i mars eller april, säger Jan-Erik Steen.

Mer läsning

Annons