Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lösningsmedel i dricksvattnet

/
  • Sanering. Enorma massor av grus och sten grävs upp för stoppa lösningsmedlet gå ner i grundvattnet. Det kommer att ta tid och kosta stora summor att sanera platsen.
  • Ledning. Här får komunledningen information om hur berggrunden och vattnet går på den aktuella platsen i Badelundaåsen.
  • Karta. En tjänsteman från företaget Midvatten visar hur vattnet och berggunden går där dumpningen skedde.
  • Miljö. Kommunalråden Abbe Ronsten, s, och Lotta Bergstrand, fp, inspekterade förödelsen efter det dumpade lösningsmedlet. Åklagare har inlett en förundersökning av vad som betecknas som ett grovt miljöbrott.

Annons

Det var natten till söndag som någon dumpade tolv oljefat med lösningsmedel i grusgropen utanför Solvarbo och tände på. Det starka ljusskenet syntes ut på riksväg 70 där en bilist slog larm.

Saneringsarbetet går i första hand ut på att gräva upp sand med lösningsmedel.

- Det luktar fortfarande väldigt starkt när vi gräver oss ner i marken, konstaterar en av de som kör grävmaskinen.

Det är ett omfattande saneringsarbete som pågår och som kommer att ta tid och kosta pengar. Hur mycket och vem som ska betala är ännu för tidigt att säga menar kommunalrådet Abbe Ronsten, s, som besökte platsen igår tillsammans med kollegan Lotta Bergstrand, fp.

De uppgrävda sandmassorna förs nu iväg till en uppsamlingsplats och läggs på ett plastunderlag för att inte sprida lösningsmedlet. Igår gick fyra lastbilar i skytteltrafik mellan Solvarbo och den särskilda uppsamlingsplats.

- Tvingas vi köra iväg allt vi grävt upp för sanering så kan det handla om mycket stora pengar, säger Ulf Lundgren, miljöchef Säters kommun.

Igår fanns även representanter för Midvatten på plats för att kolla grundvattnet. De ska nu slå ner ett par rör i marken för att kunna kontrollera utsläppets omfattning. Det finns en brunn på platsen som också för att ta vattenprover.

Även polisen har besökt området efter den tekniska undersökningen i söndags. De är mycket intresserade av tips som har att göra med dumpningen av lösningsmedel.

- Det börjar redan gå rykten om att man vet vem som dumpat tunnorna, säger Ulf Lundgren.

Översynen av den aktuella grusgropen har varit bristfällig. En bom av stål har sågats av med hjälp av en ståltrissa och stått öppen i flera år. Det har varit lätt för vem som helst att ta sig ner i grusgropen med både lastbilar och släpvagnar.

En åklagare har inlett en utredning av det grova miljöbrottet.

Mer läsning

Annons