Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp om ökad förståelse 2012

/

På årets sista dag var Stefan Wildung tillbaka i Stora Skedvi kyrka för att hålla nyårsbönen.
Husbyjäntorna med Madelene Klockarmats som solist, stod för de stämningsfulla sånginsatserna.

Annons

– Det är inte utan nervositet och ett klappande hjärta jag står här, sa Stefan Wildung inför den samlade åhörarskaran i kyrkbänkarna på nyårsaftonskvällen.

Han gick i pension för ett och ett halvt år sedan efter att ha varit präst i Stora Skedvi under nästan 27 år.

Stefan Wildung bor numera i Borlänge och konstaterade tiden och inte minst julen, gått fort. Knappt hade han hunnit slänga julreklamen och mellandagsrea-reklamen förrän det var dags för fyrverkerireklamen att fylla brevlådan.

Sommaren 2011 färdades Stefan Wildung över havet längs adriatiska kusten. Medeltida städer besöktes i Bosnien, Kroatien, Monte Negro och Albanien. Men mitt i det turistiska välståndet fanns också nöden och arbetslösheten. Särskilt utsatt var romerna, upptäckte han.

De ökade inkomstskillnaderna märks även i Sverige och det finns anledning till självkritik. Även om Sverige klarat den ekonomiska krisen bäst i EU.

Stefan Wildung talade också kritiskt om media. Skriverier och spekulationer runt kända personer har hårdnat alltmer, ansåg han och räknade upp Sahlin, Juholt, Kungen och Kamprad som exempel.

– Oavsett bakgrund känner jag för människor som misshandlas psykiskt i media vars uppgift borde vara upplysning och folkfostran, förklarade han.

Värdighet, integritet, rättfärdighet, medkänsla och hänsyn är inte längre lika självklart.

– Min förhoppning är att 2012 blir ett år då vi är mer förlåtande och förstående mot varandra, sa Stefan Wildung.

De fem sångarna i Husbyjäntorna gjorde flera framträdanden med ackompanjemang från Lisa Roslund. Madelene Klockarmats sjöng solo, bland annat i Per Moraeus och Py Bäckmans Koppången.

Mer läsning

Annons