Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hiphop fylld av skräck

/
  • Hiphop från Säter. OG da Lonewolf och ILL-tick P.O.E lekte ihop redan som barn. De senaste tre åren har de ägnat sin lediga tid åt mänsklighetens mörka sidor. När de jobbar med Project Zero segrar alltid det onda till sist.  Foto: Johan Källs

Annons

Jacob Sjöberg och Mats Öhman är barndomskompisar. De har sysslat med hiphop i ungefär tio år och föredrar att kalla sig ILL-tick och OG när de ska prata om det gemensamma Project Zero.

De vill heller inte visa sina ansikten. Musiken ska tala för sig själv.

- Hiphop är en stil som alltid har tilltalat oss, det går att skriva om i princip vad som helst, säger ILL-tick.

Själva har de valt att dyka ner i mänsklighetens mörka sidor. De ägnar lika mycket tid till att se på skräckfilm som att skriva texter. Ibland gör de båda sakerna samtidigt.

När ILL-tick gör beats, de musikaliska byggstenar som blir till hiphoplåtar, strävar han efter samma stämning som i skräckfilmsmusiken.

- Alla människor har det i sig någonstans, man vill bli skrämd och kollar på rysare. Är det en olycka på stan går alla dit och tittar, säger OG.

De ägnar all sin lediga tid åt Project Zero. Inspelningarna gör de i ILL-ticks vardagsrum.

Han gick en ljudteknikerutbildning i Finland för ett par år sedan.

- Jag har utrustning hemma och hjälper andra att spela in också, berättar han.

Annan svensk hiphop är de inte särskilt intresserade eller imponerade av. De nämner namn som Prop Dylan och Follow him to the desert från Borlänge, som de tycker tillhör de ledande hiphopakterna i Dalarna.

OG säger att han mest lyssnar på äldre New York-hiphop som Wu tang clan. Det gör ILL-tick också.

- Med Project Zero gör vi sådant vi gillar själva, vi försöker inte göra något kommersiellt och köra upp det i ansiktet på folk. Men är det någon som vill lyssna är det kul, säger ILL-tick.

Mer läsning

Annons