Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hela havet stormar" i fullmäktige

/
  • De flesta svarade på frågan om vad som är viktigast när det gäller ungdomsdemokrati genom att ställa sig i hörnet med svarsalternativet
  • Kommunfullmäktiges ordförande Sixten Carlsson (S) stod alldeles ensam i
  • Ove Strand, från Trialog, och Sara Tigerström, från Region Dalarnas Ung Kraft, gästade kommunfullmäktige och höll ett föredrag om ungdomsdemokrati.

Leken "Hela havet stormar" pågick under en stund i kommunfullmäktige. Men det var inget politiskt bråk som pågick utan en praktisk övning av pedagogen Ove Strand, från Trialog.

Annons

Sara Tigerström, från Region Dalarnas Ung Kraft, och Ove Strand från Trialog, tidigare kommunikationsstrateg på Strängnäs kommuns utvecklingskontor, gästade kommunfullmäktiges senaste sammanträde.

– Jag har varit ungdomssamordnare i Strängnäs kommun och jobbar nu runt om i hela landet med ungdomsdemokratifrågor. Jag har varit en del i Dalarna och har faktiskt tidigare varit här i Säter, närmare bestämt på Klockarskolan och utbildat elever och personal, berättar Ove Strand.

Under sitt föredrag om ungdomsdemokratifrågor gav han fullmäktigeledamöterna och tjänstemännen uppgiften att svara på frågan: Vad är det viktigaste för er när det gäller ungdomspolitiska frågor? Politikerna och tjänstemännen fick ställa sig i olika hörn, beroende på vilket svarsalternativ de valde. Alternativen var: Ungas rättigheter, Bättre beslut, För de ungas skull eller För demokratins skull. Det blev rena "Hela havet stormar" när fullmäktigesalen bytte skepnad för en stund.

De flesta ställde sig i hörnet med svaret "För de ungas skull".

– Om vi lyssnar på ungdomarna så mår de bättre, tycker Elsa Efraimsson-Westman (C) som ställde sig i det hörnet.

Kommunalrådet Abbe Ronsten (S) var en av de som ställde sig i "Bättre beslut"-hörnet.

– Bättre beslut kommer att göra att ungdomarna mår bättre och att demokratin blir bättre, säger han.

I hörnet med svaret "Ungas rättigheter" ställde sig bland annat Niclas Bodin (C) som fick frågan varför han ställde sig just där.

– Jag säger som Brasse Brännström: Ni andra har fel, fel, fel, fel, det är ungas rättigheter som är det viktigaste och som allt ska utgå ifrån, svarar Niclas.

Kommunfullmäktiges ordförande Sixten Carlsson (S) stod alldeles ensam i "För demokratins skull"-hörnet.

– Jag tycker att demokratin är viktigast, ni pratar ju allihop om demokrati, men då är det ju jag som står i rätt hörn, svarade han klurigt.

Efter denna praktiska övning återgick alla till sina platser och Ove Strand fortsatte sitt föredrag.

Mer läsning

Annons