Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanna felar vidare

/
  •  Foto: Berndt Norberg
  • Hanna är en månsidig musiker. Hon finns med på många CD-skivor med sin fiol. Hon har bland annat spelat med Marit Bergman och Maja Hirasawa.  Foto: Berndt Norberg
  • Glimten. Hanna Ekström har glimten i ögat och vill gärna komma ut med sinmusik till så många som möjligt.  Foto: Berndt Norberg
  • Fiol. Efter fem års utbildning vid Kungliga Musikhögskolan påbörjar Hanna Ekström en två-årig masterutbildning i höst med inriktning på viola/altfiol.  Foto: Berndt Norberg
  • Säter. Hemma hos mamma i Säter spelar Hanna Ekström vid Käringhällarna i kanten av Ljustern.  Foto: Berndt Norberg

Annons

Hannas väg till masterutbildningen började i unga år med suzuki-metoden och Hedemora musikskola. Då bodde hon i Vikmanshyttan och kom så småningom att börja på musikkonservatoriet i Falun som tonåring. Just nu bor hon hemma hos mamma Ann-Marie Stålberg vid stranden av sjön Ljustern.

I sommar frilansar Hanna och spelar både solo och i grupp.

- Det blir en hel del resande och ställen vi är på och spelar. Den gångna helgen spelade vi i Silverbergs kyrka och till den kommande helgen blir det kyrkan i Hosjö utanför Falun, berättar Hanna.

Hon är också sångerska och kommer sannolikt att visa lite av sin tala vad gäller att kula. Det pratas om en kväll med kulning vid Säters camping där innehavaren är mamma Ann-Marie. De som brukar besöka campingen i sommar kanske har hört en manlig skolad röst inifrån receptionen. Det är Hannas pojkvän Niklas som också har den musikaliska ådran.

Hanna vill helst spela kammarmusik men känner också starkt för Svensk folkmusik. Jag ber henne spela en låt på sin fiol: "Låt till far" från norra Dalarna. Hon spelar lika känslosamt som den kände spelmannen Pers-Hans i norra Dalarna och jag lovar mig själv att inte längre ha några fördomar mot akademiskt skolade musiker.

Men Hanna är mer månsidigare än så som musiker. Hon finns med på många CD-skivor med sin fiol. Hon har bland annat spelat med Marit Bergman och Maja Hirasawa.

Mer läsning

Annons