Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tar över rollen som kyrkoherde i Säterbygdens församling: "Är ett förtroende"

Efter ett år som vikarierande kyrkoherde inom Säterbygdens församling kan Mattias Rådbo numera stryka vikarierande och titulera sig som nybliven kyrkoherde.
– Kyrkorådet ställde mig frågan och jag tackade ja, säger Mattias.

Annons

Säterbygdens församling innefattar Säter, Gustafs, Stora Skedvi och Silvberg. Totalt jobbar runt 28 personer inom församlingen och en av dem är Mattias Rådbo som numera kan titulera sig kyrkoherde.

LÄS MER: Glödande, gift och givmild - nu vädjar Hilding om hjälp för att hjälpa

– Skillnaden mot tidigare, då jag var vikarierande kyrkoherde, rent praktiskt eller verksamhetsmässigt blir inte så stor. Man har ju samma uppdrag och samma innehåll, säger Mattias.

Mattias Rådbo är nybliven kyrkoherde i Säterbygdens församling.

Samtidigt så menar han att med rollen så kommer även möjligheter kring att jobba för att verkställa en del av de framtidsplaner som finns inom församlingen. Dessutom menar han att beslutet skapar en positivt effekt för personalen.

– Det handlar mycket om den trygghet som följer med att veta att beslutet är klart, säger Mattias.

LÄS MER: Kyrkvaktmästaren Anders har levt hela sitt liv i Stora Skedvi - nu flyttar han till Thailand

I drygt ett år har Mattias verkat som vikarierande kyrkoherde, men nyligen så vände sig kyrkorådet till honom med frågan om han ville stryka ordet vikarierande och överta tjänsten på riktigt.

– Kyrkorådet, som är arbetsgivare, ställde mig fråga och jag tackade ja, säger Mattias.

Under det gångna året berättar Mattias om hur han haft möjligheten att möta många fantastiska människor som han menar bor i en fantastisk bygd. Och att just nå ut till folket på det sättet är någonting som han berättar att kyrkan ska fortsätta utveckla vidare.

LÄS MER: Höll gudstjänst med kvinnodagen som tema

– Det är ett förtroende att få vara kyrkoherde. Att få komma ut och vara en närvarande kyrka och förhoppningsvis hitta nya arenor att vara det på, säger Mattias.

Mattias fortsätter med att berätta hur han ser en utmaning i att hitta kyrkans roll i det ständigt förändrande samhället.

– Det är viktigt att ställa frågan om kyrkan har en plats och vad det är som människorna vill ha ut av kyrkan. Det är inte jag som kyrkoherde som ska sitta på en kammare och bestämma det, utan där måste vi fråga folket vad de vill ha ut av kyrkan, säger Mattias.

Här hittar du fler nyheter om Säterbygdens församling

Mer läsning

Annons