Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har skomuséet i uthuset

/
  • Säter. Sture Sjöberg med två modeller av den populära
  • Logga. Namnet
  • Historia. Här är skohistoria från 40-, och 50-talet.
  • Klack. Sture Sjöberg med en av de skor som hans mor, Anna-Greta - fick av fadern Gustafs Sjöberg.
  • Skor. De små skorna längst ner på bilden var Sture Sjöbergs första skor.
  • Skylt. I Film-, och biomuseet finns en del av Sko-Sjöbergs historia bevarad. Här Sture Sjöberg med skyltfönster, skor och den gamla neonskylten.

Annons

- Jag vill gärna behålla skor jag samlat på under min tid med skobutik i Säter. Därför har jag inrett ett litet museum här, säger Sture Sjöberg.

Säterpjäxan som Stures far Gustaf Sjöberg ritade och som producerades i hundratusental av Bjursås Skomakeriförening finns med i utställningen.

- Jag har ett par olika modeller, säger Sture och visar ett par med läderband över vristen och ett par utan.

- Under andra världskriget fick man inte ha den här slejfen över skon därför att det skulle sparas på läder. Men då sålde man den vid sidan om istället, säger Sture.

Här finns också Stures första skor som barn och ett par högklackade skor som Stures mor - Anna-Greta - fick av fadern år 1936:

- Det var det första skoparet han gav mamma.

Stures far tog över en butik som öppnat i Säter 1923. Verksamheten togs sedermera över av Sture och lades nr på 1990-talet på grund av olönsamhet. Sedan dess har Säter varit utan skobutik. Sture arbetar idag med att assistera människor med funktionshinder.

Skomuseet hemma hos Sture Sjöberg är ena del av den tidigare verksamheten. En annan del finns i Film-, och biografmuseet i Säter. Ett skyltfönster med dåtidens smakfulla skor och en bild på Maurice Chevalier som kollar in ett par eleganta skor. Över skylfönstret hänger neonskylten "Sko-Sjöbergs" till minne av en storhetsperiod i Säters historia.

Mer läsning

Annons