Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guckuskon blommar i Risshytte hage

/
  • Markerad stig. I Risshytte hage finns en markerad stig, delvis med spänger, i området där guckuskon växer. Längs stigen finns större och mindre grupper med blommor.
  • Säregen blomma. Guckuskon är en säregen blomma och en av de platser där den kan beskådas är Risshytte hage väster om Säter.
  • Stor grupp. Den största gruppen med guckusko i Risshytte hage har ett 50-tal blommor.

Annons

Risshytte hage är en del av ett gammalt hagmarksområde och just här i en flack sluttning ner mot en myr finns ett litet område med guckusko. Det finns en markerad stig i området, delvis med spänger, för att folk inte ska trampa sönder i den känsliga marken.

Tidningen räknade till 13 grupper med blommor, varierande i grupperna från bara tre blommor till cirka 50. Sammanlagt finns lite mer än 200 blommor.

Guckuskon är en flerårig orkidé som främst växer på kalkrik och näringsrik mark med rörligt grundvatten. Det ska även vara halvöppna skogsmiljöer och för att guckuskon i Risshytte hage ska finnas kvar krävs att skötsel av området så det inte växer igen. Guckuskon är fridlyst.

Varje sommar åker folk långväga till Risshytte hage för att titta på guckuskon och de närmaste dagarna lär det komma många besökare som vill titta på den sällsynta blomman.

Det finns säkert de som inte besökt området tidigare som nu vill ta tillfället att se den sällsynta guckuskon. Och var ligger då Risshytte hage? Jo, åk vägen från Säter mot Smedjebacken. Från Statoil och korsningen med riksvägen i Säter är det åtta kilometer fram till platsen. På höger sida om vägen finns ett nytt stor hygge och på vänster sida finns den lilla parkeringen och därifrån finns den markerade stigen in till reservatet där blommorna finns.

Mer läsning

Annons