Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förorenad sand borta

/
  • Stor krater. Det gapar en stor krater i grusgropen efter att förorenad sand fraktats bort.

Annons

Nu gapar en stor krater i grusropen varifrån de gått lastbilslast efter lastbilslast med förorenad sand.

Det var en kamp mot klockan då det befarades att det skulle blir regn, vilket i så fall kunde försvårat saneringen.

Något svar på de prover som tagits av både kommunen och polisen hade inte kommit till igår. Polisens utredning om miljöbrott pågår, men först när provsvaren kommer går det att få en klarare bild av varifrån det som dumpats i grusgropen kan ha kommit.

Kommunens viktigaste uppgift nu är att hålla koll på om lösningsmedlet påverkar vattentäkterna i Solvarbo, dels då byns egen vattentäkt, dels kommunens vattentäkt.

För att kontrollera om något av utsläppet läckt ner i grundvatten har provtagningsrör borrats vid utsläppsplatsen och vattenprover har tagits. Flera provtagningsrör ska borras och provtagningen fortsätter under några månader.

Vattenprov har tagits i byns vattentäkt, men något svar på proverna finns ännu inte. Om föroreningar påträffas i byns vattentäkt, som ligger närmast grusgropen, tas prover även i kommunens vattentäkt.

Byns vattentäkt ligger cirka en kilometer bort från grusgropen. Om föroreningar når grundvattnet tar det minst ett antal veckor, troligtvis flera månader, innan vattnet når byns vattentäkt.

Vad händer om det sämsta tänkbara inträffar, att föroreningen når vattentäkterna?

Når föroreningen byns vattentäkt kopplas byns vattentäkt tillfälligt in på kommunens vattennät. Skulle det sedan gå än värre, att föroreningen når kommunens vattentäkt i Solvarbo, stängs den och vattnet pumpas över från vattentäkten i Uggelbo norr om Säter via den reservattenledning som finns till Solvarbo.

Oavsett vad som hände ska boende i Solvarbo inte behöva bli utan dricksvatten.

Mer läsning

Annons