Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firandet av Säters tidning fortsätter

/
  • Tidningen 100 år. Roland Berg håller första numret av Säter tidningen i sin hand. På lördag mellan, 11 och 15 kommer tidningen ha aktiviteter i samband med Säterstampens 100-års jubileum.  Foto: Staffan Alberts

Annons

På lördag kommer Roland Berg finnas på torget i Säter och svara på frågor om tidningen tillsammans med nyhetschef Peter Gustavsson och Dalarnas tidningars redaktionschef Ewa Wirén. Roland Berg har plockat fram hundra bilder som varit med i tidningen genom åren, och de som kan peka ut sig själva får ta med bilden hem. Dessutom kommer det finnas gamla löp som man kan gissa årtal på.

Första numret av Säter tidning kom ut den 30 januari 1907 och redaktören hette Axel Pettersson. Efter honom kom Ernst Norman och sen var det Roland Berg som axlade ansvaret.

- Jag anser att det finns samma behov av en tidning idag som det gjorde 1907, säger Roland Berg. Tidningen kom till för att människor i bygden skulle få reda på vad som hände, och det är samma grund som gäller idag.

Den stora skillnaden mot då är så klart tekniken. Men förutom den tekniska utvecklingen har kommunpolitiken blivit mycket mer omfattande sedan 1907.

- Att kommunpolitiken har växt, innebär att bevakningen av styrelser och nämnder har blivit mer omfattande. Det handlar om att ge invånarna insyn, så att de har möjlighet att påverka, säger Roland Berg.

Karriären började på Falu Kuriren i början av 1970-talet. Den sjätte december 1972 gjorde Roland ett minnesvärt reportage om Lapp Lisa. Det hade varit ett stort bråk inom frälsningsarmen. Lapp Lisa hade inte tagit emot press på flera år, och gick med på en intervju om de inte tog upp bråket. När Roland kom till hennes hus i Hedemora satt hon och sydde tavlor.

- Det är ofta de små mötena man minns bäst, och det här var ett sådant. Hon levde bara två år till efter det.

En av de mer minnevärda händelserna i modern tid var när folkpartiet gick ihop med socialdemokratern, vänstern och miljöpartiet i fjol. Efter artikeln kom folk upp till redaktionen och frågade om det verkligen var sant, berättar Roland.

Hur fick du reda på det?

- Det är hemligt, men det finns tekniker att använda. Om man vet lite kan man spela på att man vet mer, säger Roland.

Firandet började redan i januari med en utställning på biblioteket. Nu på lördag firar Säterstampen också 100 år. Ett lämpligt tillfälle för tidningen att också visa upp sig.

Mer läsning

Annons