Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick rätt mot a-kassan - nu överklagas domen

Annons

I grunden för tvisten ligger tolkningen av vad som är en bisyssla eller ej.

Kassan begära att kammarrätten upphäver länsrättens dom och fastställer att kassan ska få tillbaka utbetald arbetslöshetsersättning för perioden 9 februari 2004-20 februari 2005. Kassan vill att verkställigheten av länsrättens dom inställs med motiveringen att "det finns starka skäl som talar för att länsrättens dom är felaktig".

Den 11 maj 2005 beslöt HTF:s a-kassa att mannen skulle betala tillbaka arbetslöshetsersättning för 229 dagar med 149 170 kronor. Kassan menade att mannens verksamhet som egen företagare inte kan betraktas som bisyssla. Eftersom företagare inte har rätt till ersättning har mannen enligt kassan felaktigt fått ersättning.

Mannen anmälda sig som arbetssökande på arbetsförmedlingen den 4 februari 2004 och han beviljades ersättning.

Han hade näringsverksamhet i form av avel som uthyrning av boxplatser för hästar.

Kassan konstaterar att mannen, när han ansökte om ersättning från a-kassan, var delägare i näringsverksamhet där han var personligt verksam.

Mannen överklagade kassans beslut till kammarrätten i Stockholm.

Kammarrätten konstaterade att mannen sedan 1996 haft en inregistrerad enskild firma och sedan 1986 har han bedrivit hästverksamhet i begränsad omfattning, enligt den gjorda utredningen. Verksamheten har bedrivits vid sidan av heltidsarbete och har under de senaste åren inte visat vinst.

Länsrätten framhåller att för att verksamheten ska anses som bisyssla krävs att verksamheten inte utökats under arbetslösheten.

Här var det delade meningar mellan mannen och a-kassan. Men länsrätten fann ingen anledning till att ifrågasätta mannens förklaring till utökad verksamhet under arbetslösheten. Vidare ansågs klarlagt att verksamheten inte hindrade mannen från att ta en heltidsanställning. Därmed fick mannen rätt i länsrätten och skulle slippa betala tillbaka det han fått i ersättning, vilket HTF:s a-kassa inte nöjer sig med.

Mer läsning

Annons