Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estelle får en egen häst

/
  • Så här ser
  • Dekorationsmålaren Åse Larsjos lägger sista handen vid hästen

En specialdesignad trähäst från Gustafs har skickats till Hovet med en personlig hälsning från dekorationsmålaren Åse Larsjos.

Annons

– I brevet påminde jag Victoria om när hon var här och besökte min studio, säger Åse Larsjos, som nu har fått uppdraget att tillverka en kollektion av trähästarna.

Åse Larsjos blev kontaktad av Chintana Odell, som driver Woodenhorse Museum i Stockholm.

– Hon har gott renommé och är respekterad inom Hovet och anlitas ofta när det gäller presenter till kungligheter och celebriteter. Nu ville hon att jag skulle designa en trähäst till prinsessan Estelle, samt göra en exklusiv kollektion på 300 hästar, berättar Åse Larsjos.

Anledningen till att Åse handplockades till detta uppdrag var att Victoria besökte Åses studio för några år sedan.

– Chintana Odell hade hittat mitt namn på en lista över småföretag som kronprinsessan Victoria besökte under sin dalaresa 2004. Hon var här och besökte mig i studion, med livvakter och allt. Chintana gjorde en trähäst till Victorias och Daniels bröllop och när det skulle göras en häst till prinsessan så ville hon hitta någon med dalaanknytning, säger Åse.

Trähästen, som har fått namnet "Den lilla stjärnan" är klar och har levererats till Hovet.

– Det var lite knepigt att få till hästen. Det fanns en del önskemål kring hur den skulle se ut. Jag ville att det inte skulle bli alltför mycket Nusnäs över den. I stället blev det en rätt barnslig och ljus häst. Jag hade lite svårt över att det skulle vara ett hjärta på hästen, men kurbitsen blev bra. Det var inte helt lätt att göra hästen, men med mycket tålamod blev det bra till slut, säger Åse Larsjos.

Nu har hon påbörjat arbetet med att ta fram kollektionen på 300 hästar.

– På prinsesshästen står Estelles namn och födelsedatum med, men på de övriga hästarna kommer det att bli en enkel krona i stället. Egentligen brukar jag inte göra sådana här mindre objekt, jag är mer för större saker, men jag såg givetvis mervärdet i att få detta uppdrag, säger Åse som skickade med ett brev med en personlig hälsning till Victoria.

– Jag påminde henne om att hon var här och besökte mig 2004. Men jag har inte alltför stora förhoppningar om att få någon hälsning tillbaka. Jag antar att de har överösts med presenter sedan Estelle föddes, säger Åse Larsjos.

Mer läsning

Annons