Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En guidning i tid och rum

/
  • Hjul. Laila Wiolet Edvinsson bredvid konsthjulet som drev
  • Tv-kändisen, programledaren och konstnären Carolina Gynning har börjat formge konstföremål i porfyr från Älvdalen. Foto: Björn Rehnström
  • Guid. Sommarens guidningar av Säter har börjat. Varje tisdag klockan 14.00 går guiderna Laila Wiolet Edvinsson och Louise Larsson på tur i trädstaden.

Annons

Laila Wiolet Edvinsson kommer tillsammans med Louise Larsson guida intresserade fram till den 7 augusti. Det gäller inte bara turister, många Säterbor skulle få en annan syn på sin stad om de kände till en del om dess historia.

Dalsbyn existerade långt före Säter och kan ses som upphovet till markerna som sedermera fick en kungsgård och en kyrka. Men dessförinnan fanns Dalsby kapell och kyrkogård som raderades ut av bygget av riksväg 70 genom Säter. Men Säter har mycket bevarat i form av hus och innergårdar från 1600-, och 1700-talet.

Säters hembygdsgård är Åsgårdarna med hus, arkitektur och hantverk bevarat sedan hundratals år tillbaka. Här finns också Myntmästargården som flyttades upp från Säterdalen. Huset stod nära myntverket som flyttades till Avesta i början på 1640-talet. Tillverkning av mynt började på 1620-talet med hjälp av koppar från Falun.

Säter har klarat sig undan stora bränder och har därför en väl bevarad kärna av trähus. Rådhuset är från 1700-talet och stadshotellets byggnad påbörjades på 1600-talet. Sockenstugan flyttades från Aseboda till Säter på 1770-talet och härbergerade både sockenstämmor och ting.

Hagströms gård är en representativ gård från 1600-talet då borgarna fick utmätta tomter med tillhörande skog. Här har det hållits såväl kor som hantverkare och krog. Säters krukmakeri upprätthåller en månghundraårig tradition i Säter. Tillverkningen sker i lokaler där systrarna Eriksson påbörjade sina gärningar som ortens fotografer vid förra sekelskiftet.

Mer läsning

Annons