Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter ett år: "Det har gått ganska bra"

/
  • Det har nu gått ett år sedan Rickard Undevik och Peter Hed köpte tre små vattenkraftverk av Säters Energi AB. På bilden ser vi Undevik och Hed tillsammans med Dala Krafts vd Carina Håkansson och styrelseordförande Carl-Erik Nyström.

– Kraftverken går runt, berättar Peter Hed.
– Vi har fått upp elproduktionen till 2,4 miljoner kilowattimmar, men eftersom elpriserna gått ner så kraftigt under förra året har vi inte kunnat investera i den takt vi planerat.

Annons

För precis ett år sedan berättade tidningen om två Hedemorakillar Peter Hed och Rickard Undevik och deras nystartade bolag Vattenkraftbolaget, som av Säters Energi AB köpte tre små kraftstationer: Arkhyttan, Lövåsen och Säter.

Bolaget riktar in sig på småskalig vattenkraftproduktion med ambitioner att modernisera nuvarande och successivt förvärva nya anläggningar.

Hur har det gått?

– Det har gått ganska bra, svarar Peter Hed. Vi har reparerat dammar, reglerat luckor i sjöar och investerat i styrning via dator och sms.

Vid övertagandet i januari 2011 berättade Hed, att en normal årsproduktion för de tre verken ligger på 2,5 miljoner kilowattimmar, men att kraftverken inte förmått nå upp till dessa siffror senaste tio åren.

– Men vi räknar med att våra insatser ska ge cirka 2,5 miljoner under första året samt skapa en bas för att kunna öka produktionen ännu mer längre fram.

Gäller det fortfarande?

– Ja, vi har lyckats få upp produktionen till 2,4 miljoner kilowattimmar. När vi bytt ut turbinen i Arkhyttan mot en effektivare, beräknar vi att produktionen kan öka till 2,8 miljoner.

Egentligen är Arkhyttans turbin den nyaste av de tre, men av mindre bra konstruktion.

– Turbinerna i Säter och Lövåsen är i bra skick så dem behöver vi inte byta ut.

Från början var det tänkt att bytet skulle ske i år, men de låga elpriserna det senaste året, har gjort att bolaget fått dra ner på takten lite.

– Vi kommer att fortsätta renovera dammar, tuber och intag under året, men den nya turbinen får vänta till 2013.

Förvärvning av nya anläggningar då?

– Vi är öppna för att köpa nya kraftverk, men först ska vi renovera och göra i ordning dem vi har.

Även om kraftverken är små, kräver det lika mycket energi att driva dem som att driva stora hävdar Hed. Fast lönsamheten är mindre, särskilt under förra året då betalningen per producerad kilowattimme halverades.

– Vattenmagasinen i norr är överfulla vilket ger stor tillgång på el och då får vi mindre betalt.

Den lilla förtjänst kraftverken inbringade under året, lades på investeringar i samma kraftverk.

– Vi gick precis runt, gjorde ett nollresultat.

Ångrar ni köpet?

– Nej, långsiktigt tror vi att vi gjort en bra och lönsam investering. Tillgången på el kan svänga snabbt och vi tror på miljövänlig elproduktion.

Mer läsning

Annons