Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Droger och brott går hand i hand

/
  • Knark. Varje år dör många unga missbrukare på grund av att de tar överdoser.
  • Ludde. Droger och kriminalitet hör ihop, berättade Ludde från Borlänge. Han betalar fortfarande av på sina ekonomiska skulder och kan inte låna pengar eller skaffa ett telefonabonnemang.
  • Skola. Kungsgårdsskolans elever fick en gedigen genomgång i frågan och droger, kriminalitet och våld på sin antivålds-, och drogdag.

Annons

Kompisen Ludde är medlem i den nya föreningen Omstart efter det att Kris lagts ner länge. Han hamnad i fängelset efter att bland annat ha förfalskat checker. En tuff miljö där känslor tynger och en aggressiv framtoning ger respekt.

Båda gav prov på dramatiska berättelser om sina liv och att brott och droger hör ihop. Det kunde inte minst Ludde skriva under på. Trots att han är i medelåldern håller han fortfarande på att betala av sina ekonomiska skulder.

- Jag kan inte gå in i en affär och köpa en telefon och abonnemang. Då blinkar det på dataskärmen där banker och telefonleverantörer upplyser om att "Ludde går det inte att lita på.

Både Tommy och Ludde betonade hur viktigt det är att bejaka sina känslor och inte döva dem med droger. Det gör ont att leva ibland och ingår i livets hårda skola.

- När jag varit fri från droger i två år sa min bror till mig: -Jag älskar dig. Då kom tårarna för andra gången i mitt liv, säger Ludde.

När det gäller våld bjöds eleverna på en uppvisning om hur man knäcker en planka med hjälp av styrka och teknik. På frågan om det är så lämpligt att ha dylika uppvisningar i samband med en aktion mot våld, svarar Bert Åke Norlin, Svensk Skolidrott, arrangör av antivåld-, och drogdagen

- Du hörde inte hela föreläsningen som förklarade just varför plankan användes. Den skall illustrera hur skört ett huvud är och att det inte tål hårda sparka och slag.

Han ville inte svara på frågan om det inte vore bättre att bjuda in en läkare att förklara kroppens funktioner.

Mer läsning

Annons