Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det viktigaste är att tro på sig själv"

/
  • Noomi Tedenljung höll en motivationsföreläsning för Dahlandergymnasiet samt Komvux. 
  • Noomi Tedenljung berättade bland annat om sin uppväxt, med en kriminell missbrukande pappa, och en frireligiös mamma.

Elevrådet på Dahlandergymnasiet hade bjudit in gymnasieeleverna samt Komvux till Folkets Hus för att lyssna på en motivationsföreläsning av Noomi Tedenljung.
– Jag ska lära dem konsten att må skitbra, oavsett vad som händer, säger Noomi Tedenljung.

Annons

Eleverna på Dahlandergymnasiet och Komvux rivstartade den nya terminen med att under tisdagen lyssna på en motivationsföreläsning av Noomi Tedenljung.

– Jag kommer bland annat att prata om vilka recept som finns för att man ska må bra, oavsett vad som händer. Sådant är livet, ibland får man jordgubbstårta och ibland får man käftsmällar när det kommer olika motgångar. Det handlar mycket om att våga tro på sig själv och våga följa sina känslor, säger Noomi Tedenljung.

Hon inleder sin föreläsning med att mynta uttrycket "kuddfluffare" och förklarar att hon själv är en sådan.

– Det betyder att ens liv är som att man skulle ha en sliten och skitig soffa mitt i rummet, men att man inte låtsas om det. I stället köper man nya kuddar och fluffar till dem för att visa vilken fin soffa man har, kompat med ett brett leende, förklarar Noomi Tedenljung.

Hon berättade även att hon har haft MVG i "Dåligt mående".

– Det handlar inte om hur vi har det, utan hur vi tar det. Det är inte situationen i sig som får oss att må dåligt. Men man måste komma ihåg att alla tacklar sina problem på olika sätt. Många tar till substitut som att tröstäta eller börja röka. Själv försökte jag tackla mina problem genom att dricka alkohol och vara ute och träffa killar ofta, berättar Noomi Tedenljung.

Hon berättar om sin trassliga barndom med en kriminell missbrukande pappa, och en frireligiös mamma.

– De var extrema personer åt motsatt håll och sedan stod jag någonstans i mitten. Det enda jag ville ha var kärlek från min pappa, men det kunde han inte ge mig. Det är klart att man påverkas av sådant, att som barn inte få sina behov av kärlek tillfredställda, säger Noomi Tedenljung.

Hon tror att alla kan vända sina "sår" från det förflutna till en styrka.

– Oavsett vad ni har varit med om så kan ni själva ta kontroll över ert mående. Det gäller att intala sig "Nu jäklar ska jag må bra!" och sedan ha tålamod. Det tar tid, men det går att må bättre till slut. När det är jobbigt måste man försöka tänka "Det är som det är just nu" och sedan räta på ryggen, upp med hakan och våga le, säger Noomi Tedenljung.

Mer läsning

Annons