Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det ska väcka minnen till liv"

/
  • Besökarna på visningen fick se en rad klassiska reklamfilmer, vissa av dem lockade stor munterhet.
  • Museiföreståndaren Stefan Lindfors agerade guide och visade bland annat upp hur filmrullarna ser ut.
  • Före visningen tog besökarna en tur runt om i Biografmuseet och tittade på interiören med alla filmrelaterade saker som ställts ut.
  • Lux var ett av företagen vars reklamfilm visades under visningen.

Historiska och näst intill bortglömda maskiner, affischer och filmattiraljer, blandat med gamla reklamfilmer och svartvita filmklipp. En visning på Biografmuseet i Säter bjuder på lite av det mesta.
– Meningen är att det ska väcka minnen till liv, säger guiden Stefan Lindfors.

Annons

Tidningen följde med på en resa genom den rörliga bildens historia på Biografmuseet i Säter. Guiden Stefan Lindfors är museiföreståndare och berättade engagerat och humoristiskt om filmens historia och dess utveckling fram till i dag.

– Det har skett en rasande snabb utveckling de senaste åren, men den rörliga bildens historia är lång. Här har vi ett museum som inte finns någon annanstans i hela Norden. Man får åka till Tyskland eller England för att hitta ett liknande museum, berättar han.

Under visningen visade Stefan Lindfors flera gamla filmrullar och kameror.

– Den förste som hade TV i grannskapet fick finna sig i att ha ett 20-tal grannar i vardagsrummet varje kväll. Men de satt oftast och tittade på just ingenting eftersom sändningarna var så undermåliga på den tiden, säger han.

Han berättade även en del om bions historia.

– Innan TV:n kom så gick vi svenskar på bio 80 miljoner gånger om året. I dag är siffran nere i 15 miljoner, samtidigt som vi ser mer film än någonsin. Men filmerna ses inte på bio längre, säger Stefan Lindfors.

Han berättade anekdoter och klurigheter med filmanknytning.

– Visste ni att när ni ser en två timmar lång film på bio så sitter ni egentligen en timme i totalt mörker? frågar han plötsligt.

– Det beror på att projektorn visar varje bildruta två gånger, men en av dem är helt svart. Ögat hinner givetvis inte med, men egentligen är ett biobesök en gigantisk stillbildvisning, säger Stefan finurligt.

Därefter visade han flera gamla klipp från filmens begynnelse. Charlie Chaplin-klipp varvades med moderna klipp, för att visa skillnaden. Visningen av en rad klassiska reklamfilmer väckte munterhet bland publiken, som kände igen flera av klippen.

Före visningen tog besökarna en tur runt om i museet och tittade på alla saker som visas upp.

– Röster i Radio & TV, minns ni den tidningen? säger en av besökarna.

– Här står Hylands ABC-bok, den har ju vi hemma, säger Bengt Åkman, som hade åkt från Ludvika för att besöka Biografmuseet.

– Vi brukar åka runt i länet och titta på de pärlor som man lätt missar. Frugan hade upptäckt att Biografmuseet fanns här i Säter så vi åkte hit på visningen. Det är väldigt intressant. Jätteroligt att sådana här saker bevaras, tycker Bengt Åkman.

Fotnot: Lördagens visning av biografmuseet var ett samarrangemang mellan museet och Södra Dalarnes Tidning. Deltagarna i rundvandringen hade vunnit en tävling i samband med tidningens 130-årsfirande.

Mer läsning

Annons