Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det känns som att Säter är på uppgång igen"

/
  • Kommunalrådet Abbe Ronsten summerar ett hektiskt år, både för kommunens del men även privat.
  • En man med många skepnader. Abbe Ronsten agerar tomte på julmarknaden och önskar sig ett par saker för Säters del 2012.

Kommunalrådet Abbe Ronsten (S) summerar ett hektiskt 2011, både för Säters del och för honom personligen.
– Det har nästan varit lite väl hektiskt, säger Abbe, som blev pappa i våras och därmed själv bidrog i att kommunens befolkningen ökade.
Han ger även ett par nyårslöften för 2012 och önskar sig julklappar åt kommunen.

Annons

Tidningen besöker Abbe Ronsten på Rådhuset och ber honom summera 2011, både för Säters del och för honom personligen.

– Jag tycker att 2011, efter omständigheterna, var ett bra år för kommunen. Med tanke på allt som skedde i Europa, där vi fortfarande inte vet vad som kan komma att hända. Men skatteunderlaget har inte så mycket påverkats av eurokrisen att vi har behövt revidera någon budget, säger Abbe Ronsten.

Vad tror du om 2012 då?

– Det känns rätt osäkert. Inte för Säters del, vi har en stabil situation. Men samtidigt har vi inga stora marginaler i budgeten. Vi vet inte alls vad som kan hända i euroländerna, det kan hända vad som helst över en natt känns det som.

Hur ser du på det kommande året för Säters del?

– Under 2011 har vi sett ett ökat behov av både barnomsorg, inte minst nu under hösten, samt av äldreomsorgen. När det gäller barnomsorgen så kommer vi att börja bygga en ny förskola i Säter under 2012 för att mäta det ökande behovet av barnomsorgsplatser.

Samtidigt måste väl barnomsorgskön kunna få kallas för ett angenämt problem?

– Ja, naturligtvis. Om vi inte hade födelsetal och barn så hade vi lika gärna kunnat slå igen verksamheten. Barnen är vår framtid. Vi har en befolkningsökning på ett 30-tal personer i år och ett födelsenetto som ligger på plus, vilket inte sker så ofta. Det känns som att Säter är på uppgång igen. Vi ser en ökad utflyttning av ungdomar mellan 19 och 24, men även en ökad inflyttning av personer mellan 26 och 40. Det visar att när det är dags att bilda familj så väljer många att flytta hem till Säter igen.

Känns det som ett kvitto på att kommunen jobbar på rätt sätt?

– Ja, det verkar som att många väljer den trygghet och den kvalitet och goda service som Säters kommun kan erbjuda. Samtidigt har vi nära till Falun-Borlänge-regionen med arbetstillfällen och annat. Jag tror och hoppas att födelsetalen kan öka ännu mer framöver.

Hur ser du på lokal- och bostadsfrågan i kommunen?

– Det krävs helt klart nya bostäder i kommunen. Antalet lediga lägenheter minskade under 2011. Det är också ett kvitto på att kommunen växer. Kommunen har köpt en mark för att kunna bygga flerfamiljshus i Gustafs. Dessutom ska vi exploatera Skönviksområdet. Vi har oerhört mycket nytt på gång när det gäller bostäder och lokaler. Jag har aldrig varit med och tagit en sådan tung investeringsbudget som vi gjorde inför 2012. Samtidigt har vi e tydlig brist på affärslokaler och det börjar bli dåligt om lediga industrilokaler. Egentligen är det också väldigt positivt.

Har Säters kommun fått växtvärk?

– Tja, det är dina ord. Men det är första gången på länge som vi känner av en sådan rejäl tillväxt. Och om inget alarmerande sker med konjunkturen så kommer nog våra affärslokaler att fyllas på. Under 2012 ska vi se över områdesbestämmelser för innerstan samt översiktsplanen, hur vi vill att Säters kommun ska vara och växa. Den planen ska antas under 2012.

Hur har året varit för dig, personligen?

– Det har varit ett roligt och händelserikt år. Jag blev pappa igen i våras, så nu har vi två småbarn där hemma. Det tar lite mer på krafterna. Det märks att man börjar bli gammal (skratt). Men jag måste säga att det har varit ett väldigt hektiskt år för mig, inte minst med tanke på alla politiska uppdrag som har sammanfallit, inte bara inom kommunen utan även i flera kommunala samarbeten.

Hur hinner du med?

– Jag har egentligen lånat det här rådet, men jag ser inte på TV. Om jag inte ser på TV två timmar per dag så har jag två timmar över till annat. Det är ett bra sätt att få tiden att räcka till. Det lilla jag försöker hänga med i bandar jag. Jag har massor av avsnitt med Vetenskapens Värld som jag ska se. Dessutom har jag hängt med i Formel 1-säsongen, men det är tack vare att jag har spelat in loppen.

När du vill koppla av, vad gör du då?

– Snickrar och mekar med bilen. Jag håller på och bygger ut där hemma. Jag hoppades hinna klart med det under hösten, men det fanns inte en chans. Och jag har köpt mig en gammal Plymouth som jag tänker renovera. Men om jag ska koppla av rejält så tar jag med mig sambon och åker bort någonstans. Fast då krävs det ju barnvakt.

Om du får önska dig en julklapp, å kommunens vägnar, vad blir det då?

– Då önskar jag att det nya utjämningssystemet träder i kraft. Det skulle gynna flera dalakommuner, bland annat Säter, och skulle ge oss ungefär tio miljoner kronor som vi kan lägga på att förbättra verksamheten ytterligare. Det skulle vara en bra julklapp för kommunen. Annars önskar jag mig att det fortsätter att födas många barn i kommunen

Slutligen, vill du ge några nyårslöften? Ett till kommuninvånarna och ett för din egen del.

– Jag brukar aldrig ge några nyårslöften, men för Säterborna kan jag ge ett löfte från majoritetens sida. Vi har haft ambitionen att ha en hög tillgänglighet där kommuninvånarna ska ha lätt att få tag i oss. Vi har pratat om att ha en slags chatt, eller liknande. Formerna är lite oklara, men jag kan passa på att lova att vi ska få till det under 2012. Privat kan jag ju lova att ombyggnationen av huset ska bli klar under nästa år.

Mer läsning

Annons